понеділок, 02 березня 2009 07:58

У 2013 році розпочнеться нова криза

У 2013 році розпочнеться нова криза
На нову світову економічну кризу слід очікувати вже через чотири роки, попереджають експерти Міжнародного енергетичного агентства (МЕА). Її причини вони бачать в недостачі нафтових запасів на планеті.

Згідно з розрахунками експертів Міжнародного енергетичного агентства, в 2013-му світову спільноту спіткає нова глобальна економічна криза. Вона розпочнеться у зв"язку з дефіцитом нафти і його наслідками.

Криза, що насувається, за своїми масштабами може перевершити нинішню, вважає директор МЕА Нобуо Танака. Причина можливої кризи, за його словами, криється в тому, що великі нафтові концерни в даний час припиняють інвестиції в проекти з розробки нових родовищ.

Криза 2013 може перевершити нинішню

"Якщо попит знову збільшуватиметься, то не виключено виникнення дефіциту нафти. Ми навіть можемо передбачити, що такий дефіцит може виникнути в 2013 році", - заявив він 27 лютого в інтерв"ю.

В даний момент нафтовидобувні країни скорочують видобуток нафти через недостатній попит. За даними генерального секретаря ОПЕК Абдулли аль-Бадрі, заморожені 35 з 130 великих проектів з розробки нових родовищ.

Тим часом експерти МЕА чекають підйому світової економіки, а разом з тим і попиту на нафту вже в 2010 році. У разі виникнення дефіциту нафти ціни на неї будуть стрімко рости, що, у свою чергу, може прискорити темпи інфляції та призвести до нової стагнації в світовій економіці.

Загострення ситуації, згідно МЕА, можна чекати до 2013 року, оскільки можливості нафтового видобутку на планеті з кожним роком скорочуються, а резервні запаси тануть. Результати дослідження МЕА свідчать, що в 580 з 800 великих нафтових родовищ об"єми видобутку нафти постійно скорочуються.

Ціна на нафту може піднятися до $200

У разі виникнення дефіциту нафти, на думку експертів, ціна на неї може перевершити рекордні показники літа 2008 року і піднятися до 200 доларів за барель. Тому, підкреслив Нобуо Танака, нафтові концерни повинні продовжувати вкладати капітал в нові проекти.

Крім того, глава МЕА відзначив, що індустріальним державам слід радикальним чином змінити свою енергетичну політику. На його думку, не можна через економічну кризу припиняти інвестиції в дослідження поновлюваних джерел енергії та атомної енергетики. Танака також закликав до ефективнішого використання енергії.

За матеріалами Независимая газета, Взгляд

Зараз ви читаєте новину «У 2013 році розпочнеться нова криза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути