четвер, 26 липня 2007 14:54

Юлія Тимошенко могла вийти заміж за Івана Козловського

71-річна співачка Юлія Тимошенко живе самотньо. Після смерті чоловіка, знаменитого Тарапуньки, з яким була разом 25 років, заміж не виходила.

У коридорі двокімнатної квартири на вулиці Гончара, недалеко від Львівської площі у Києві, на стіні велика фотографія Штепселя (артист Юхим Березін) та Тарапуньки (артист Юрій Тимошенко). Над дверима металеві дзвіночки з рожевим пір"ям. Юлія Максимівна каже, що вони відганяють погані сни. Запрошує до великої кімнати. На столі золотавий тілець на підставці.

— Я вже давно майже нікуди не ходжу — ані на концерти, ані на спектаклі, — розповідає російською. — На сцені я з 12 років, співала до 49. А тепер щаслива, що не працюю. Захопилася метафізикою, фен-шуєм, книжки читаю. Маю двох онуків. Старший Олександр закінчив університет, він юрист, нещодавно одружився. Його дружину теж звати Юля. А Даниїл перейшов у третій клас.

Такі небіжчики забирають із собою того, кого найбільше люблять

Дзвонить телефон. Юлія Максимівна відповідає хорватською.

— Наприкінці 80-х познайомилася з югославським композитором Драгомиром Рістічем. Прожила з ним у Югославії в цивільному шлюбі сім років. Якби він не помер, були б разом і досі. Коли захворіла мама, я приїхала до Києва. Дзвонить Драгомир: "Повертайся, я потрапив в аварію, мене хочуть покласти до лікарні, а я не хочу". А через день він помер. До лікарні так і не ліг. Машина його зачепила, він упав і вдарився скронею об брівку, а в нього був високий тиск.

Юлія Максимівна каже, що за сім років пережила шість смертей.

— Старший син Саша загинув через вісім місяців після смерті Юрія Трохимовича. Адміністратор ритуальних послуг тоді сказала: "Коли ви хоронили чоловіка, я знала, що скоро знову прийдете — у вашого чоловіка були напіввідкриті очі. Такі небіжчики забирають із собою того, кого найбільше люблять". З інтервалами у рік помер батько, чоловік, син, брат, дружина брата, мама. Я не хотіла жити. Грошей не було, пенсія мала. Якось побачила по телевізору, як хлопці-культуристи піднімають штанги, і зрозуміла, що мені потрібно фізично окріпнути. Пішла займатися в спортзал "Моноліт". Качалася півтора року, але пошкодила собі спину. Потім влаштувалася у фірму водієм, в мене була машина "лада" 9-ї моделі. Підробляла тамадою на весіллях.

Юлія Максимівна пропонує випити кави. Каже, любов до цього напою в неї зі Львова. Там вона закінчила музичне училище.

— У 16 років вийшла заміж за спортсмена Валентина Бойка. Він був красенем, — згадує жінка. — Але була в мене подруга, яка захотіла з Валентином переспати. Якось я повернулася додому з гастролей раніше й застала їх разом. Не змогла йому пробачити.

У колектив Березіна та Тимошенка Юлія прийшла працювати наприкінці 1960-го. А за рік Юрій запропонував вийти за нього.

— Він почав усерйоз сприймати мене після залицянь співака Івана Козловського. Під час гастролей в Ялті Козловський запросив до себе в номер на невеличкий банкет. Мене посадив поруч із собою. Попросив усіх наповнити келихи і сказав: "Юля, я вам хочу зробити офіційну пропозицію при хлопчиках — так він називав Тимошенка і Березіна: станьте моєю удовою. Я набагато старший за вас, а ви — зовсім юна. В мене є квартира в Москві на вулиці Горького, з парадним та чорним ходом. Ключ від чорного ходу завжди буде у вас". Дав мені тиждень на роздуми. Мені було 23 роки. А він ходив з паличкою й здавався мені старим, хоча насправді йому було ледь трохи за 50. Я почала уникати його. А потім під час гастролей в Ленінграді актор Павло Луспекаєв ще піддав: "Юра, яка в твоєму колективі гарна баба працює. Чому ти її не захомутаєш?".

Після Ленінграда ми й зійшлися. Юра сказав: "Досить нам з тобою одинаками, давай жити разом".

Але я знала, що він був одружений з артисткою Ольгою Кусенко. Я ніколи нікому не переходила дороги, бо колись з нашої сім"ї одна жінка забрала батька. Його друг Оскар мене заспокоїв. Сказав, що Тимошенко з дружиною вже три роки сплять в різних кімнатах.
Юлія Максимівна дістає із серванта товстий фотоальбом.

На вулиці Ямській Юра зіткнувся з трамваєм

— Одружилися ми в Полтаві на гастролях. У ювелірному магазині я вибрала скромну обручку з маленьким алмазиком. Юра каже: "Візьми щось краще". "Ні, — кажу, — мені це подобається". Весілля відгуляли після концерту в ресторані. На одній з фотографій усміхнений Юрій Тимошенко в РАЦСі розписується в журналі, поруч Юлія у спідниці та світлій водолазці.
— Він на увесь ЗАГС голосно сказав: "Попався", — пригадує жінка.
Під фотографією листочок з відривного календаря: "12 жовтня, понеділок, 1961 рік".
Після одруження їм ніде було жити.
— Юра залишив квартиру дружині. Забрав лише друкарську машинку та скриню з детективами англійською мовою. Жили в підвальному приміщенні в знайомої костюмерки. Потім отримали маленьку квартиру на Червоноармійській, згодом переїхали на Рейтарську.
У Тимошенка була єдина на весь Київ автівка "крайслер".
— Купили її в Москві, в дипломатичному гаражі. Юра дуже погано керував. На вулиці Ямській у Києві зіткнувся з трамваєм. Машина була величезна, важила дві з половиною тонни. Потім збив ворота, коли заїжджав у гараж. Коли чоловік помер, я продала її. Потрібні були гроші. В комісійному машину оцінили в 15 тисяч карбованців. Але мене обдурили. Заплатили всього 7800.
Юра завжди казав так: "Ти знаєш, де гроші лежать, — купи, що тобі подобається", — продовжує Юлія Тимошенко. — Магазини ненавидів. Коли були в Стамбулі, сказав: "Бери усі гроші, дивися місто, я не хочу, побуду на пароплаві". Залишився грати на автоматах "Однорукий бандит". Він був мовчазний, а в щоденнику написав, що найбільше любить бути на самоті, більярд та раків.

У кімнаті на стіні висять дві великі картини — портрети Юлії та Юрія. Тимошенко у кріслі, тримає на лівій руці великого папугу. Юлія Максимівна підходить до картини, показує на праву руку чоловіка, в ній пачка цигарок "Прима".

— Спочатку замість папуги Юра тримав запалену цигарку. Але на худраді сказали: "Артист не може сидіти з цигаркою, малюй щось інше". Тимошенко порадив художнику намалювати замість цигарки нашого папугу Катерину. Юра викурював за день дві пачки найміцніших сигарет "Кемел", а доти курив "Приму". Це — звичка з війни. А от Фіма Березін так і не навчився курити. Він за собою стежив, завжди першим проходив медобстеження. Фіма за вечір міг випити дві чарки коньяку. А Юра щодня пив дві чарки горілки перед обідом. Але іноді забував. Під час гастролей в Ужгороді в Юри стався інфаркт. Лікарі заборонили йому палити. Місяць пролежав у лікарні, а коли мав їхати до Києва, у когось стрельнув цигарку. І все — інсульт, він знепритомнів і вже не прийшов до тями.
У кутку стоїть невеличка тумбочка. Господиня каже, що зробив її Тимошенко:
— Міг будь-що відремонтувати.
Юлія Максимівна пригадує, що з Юрієм Трохимовичем за 14 років жодного разу не були у відпустці.
— Ми багато працювали. На місяць давали по 30 концертів. Березінові та Тимошенку платили за концерт по 19 карбованців. Мені спочатку — 8, потім 12. Коли діти були маленькі, їздили з нами. Коли пішли до школи, залишалися з нянькою вдома. Юра якось спитав у синів, чи скучають вони за батьками. Сашко відповів: "Та яке, ви такі зручні батьки — вас ніколи вдома немає".

1936, 12 травня — Юлія Пашковська народилася у Воронежі, Росія
1945 — переїхала з сім"єю до Львова
1952 — вийшла заміж за спортсмена Валентина Бойка, через три роки розлучилася
1958 — закінчила львівське музичне училище
1960 — працює солісткою в групі Юрія Тимошенка та Юхима Березіна
1961 — вийшла заміж за Юрія Тимошенка
1962 — народився син Олександр, через чотири роки син Юрій
1964 — закінчила вокальний факультет київського естрадно-циркового училища
1986 — помер чоловік, через вісім місяців загинув син Олександр
1995 — займалася культуризмом у спортклубі "Моноліт", працювала водієм у фірмі, тамадою на весіллях
Має онуків Олександра, якому 21 рік, та 8-річного Даниїла.
Знялася у фільмах "Обыкновенная история", телеспектаклях "Ехали мы, ехали...", "От и до", "Везли эстраду на декаду"

Зараз ви читаєте новину «Юлія Тимошенко могла вийти заміж за Івана Козловського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути