четвер, 15 лютого 2007 21:13

У Греся Тараса Бульбу зіграє Олексій Петренко

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Режисер фільму ”Тарас Бульба” Віктор Гресь попросив ”ГПУ” зняти його дворічну онуку Нонну для сімейного альбому
Режисер фільму ”Тарас Бульба” Віктор Гресь попросив ”ГПУ” зняти його дворічну онуку Нонну для сімейного альбому

67-річний режисер Віктор Гресь написав сценарій двосерійного фільму "Тарас Бульба та його сини" за повістю Миколи Гоголя "Тарас Бульба". Гресь — автор знаменитих фільмів "Чорна курка, або підземні жителі" та "Нові пригоди янкі при дворі короля Артура". Для його нової стрічки ректор Києво-Могилянської академії В"ячеслав Брюховецький шукає акторів у Франції. А спонсорів запрошує французький кінознавець українського походження Любомир Госейко. Гресь хоче зняти фільм до 2009 року.

Зустрічаємося в режисера вдома на вулиці Гоголівській. На стінах висять фото з фільмів та рицарські обладунки. На столику — таця з кавою. Біля вікна вмостився спаніель Кльопа.

— Сценарій я писав 15 років, — говорить російською. — 1993-го китайцям збирався знімати фільм "Соловей" за Андерсеном. Але подзвонили з Міністерства культури. Сказали, що знайшли гроші на "Тараса Бульбу". Я відмовив китайцям. А "Тараса Бульбу" знову заморозили.

Обурюється, що є 20 екранізацій "Тараса Бульби" — і жодної української.

— Бортко нині знімає "Бульбу" на Хортиці. Це російський фільм, хоч у ньому грають Ступка й Роговцева. Я говорив зі Ступкою про роль у своєму фільмі. Він усміхнувся і запитав: "Жида Янкеля?". В образі Тараса Бульби бачу Олексія Петренка. Він жартує: "Коли почнеш знімати фільм, я вже й на коня не залізу". Роль матері віддам Ларисі Кадочниковій.

Зарубіжні зірки будуть?

— Жерару Депардьє дав би роль історика Боплана. На роль Янкеля хотів узяти Ролана Бикова. Але він помер. Марія Капніст мала грати татарку. Теж пішла від нас. Померла костюмер Галина Александрова.

Чому назва вашого сценарію відрізняється від оригіналу?

— Для мене важливо передати дух Гоголя, а не ілюструвати його дослівно. Щоб у "Бульбі" заговорили мої предки з Воронькова під Києвом, — розкриває фоліант "Україна — козацька держава". — Ось, сторінки 42–43. Козаки Гресі. Вороньківська сотня, Переяславський полк. Один із моїх предків-запорожців привіз дружину-турчанку з походу.

Хто уже читав ваш сценарій?

— 15 років надсилав листи українським президентам, щоб вони прочитали сценарій. І сказали, що такий фільм дійсно потрібен. Тільки Віктор Ющенко мені подзвонив 2005-го додому. Говорили хвилин 20. Потім я заніс у секретаріат президента сценарій. Ющенко через знайомих передав, що йому сподобалося. На словах усі підтримували, але тільки колишній мер Києва Олександр Омельченко виділив три тисячі доларів на переклад сценарію англійською. Тоді ним зацікавилися американці. Але грошей не знайшли.

Яка мова фільму?

— Як за часів Тараса Бульби: українці знатимуть ще й польську, татари — українську...

Де зніматимете?

— Дайте мені гроші, і я створю таку Україну, що потім будуть дивуватися, де я таку природу знайшов. Я покажу, що українці вже за Київської Русі ходили по дерев"яних хідниках. А у Франції в той час, — рвучко проводить рукою по шиї, — ось так грязі було!

1939, 29 червня — народився в місті Красний Луч на Донбасі
1956 — закінчив школу в дагестанському місті Махачкала
1962 — вступив на акторський факультет ВДІКу
1967 — закінчив ВДІК
1967 — одружився з художником-модельєром Нонною
1968 — народився син Марк
1969 — з"явилася на світ донька Аня
1988 — фільм "Нові пригоди янкі при дворі короля Артура"
1992 — почав писати сценарій до "Тараса Бульби"

Зараз ви читаєте новину «У Греся Тараса Бульбу зіграє Олексій Петренко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути