вівторок, 26 грудня 2006 18:31

Відбудували хату батьків Чорновола

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  58-річна сестра В’ячеслава Чорновола Валентина вважає, що поспішати з відкриттям садиби-музею до дня народження її брата було не варто
58-річна сестра В’ячеслава Чорновола Валентина вважає, що поспішати з відкриттям садиби-музею до дня народження її брата було не варто

"Ми з В"ячеславом були сусідами. Я бігала гуляти до його старшого брата (Бориса, уже покійного. — "ГПУ"). В"ячеслав, бувало, сяде ось тут біля веранди й за дві години отакенну книжку прочитає, — згадує 77-річна Галина Мудра із села Вільховець Звенигородського району Черкаської області й зітхає: — Як же він любив читати, з чотирьох років навчився! Тітка Калина лаяла його, боялася, що очі спортить..."

Майбутній лідер Народного руху України народився 24 грудня 1937-го в селі Єрки Катеринопільського району на Черкащині. Але коли йому було дев"ять років, родина переїхала до Вільховця, на батьківщину матері Калини Харитонівни.

— Якийсь час жили у школі, бо вчителювали, — розповідає Галина Мудра. — А потім збудували оцю хату.

До 69-ї річниці з дня народження В"ячеслава Максимовича відновили хату його батьків. У її відбудову вклали 354 тис. грн із державного бюджету. Хату поставили на фундамент, бо просідала, перекрили дах, перебудували сарай, причепурили подвір"я.

Подивитися на неї зібралося мало не все село. Приїхали  58-річна сестра В"ячеслава Максимовича Валентина, його 42-річний син Тарас, який зараз є народним депутатом від Партії регіонів, губернатор Черкащини Олександр Черевко, один із лідерів Української народної партії Іван Заєць.

Валентина Максимівна образилася, що її до слова запросили після Івана Зайця, а не після племінника Тараса.

— Я вже не буду після вас виступати, — каже вона.

У відбудову вклали 354 тисячі гривень

Тоді Тарас нахиляється до тітчиного вуха. Зрештою Валентина Максимівна підходить до мікрофона. Зізнається, що садиба їй не подобається.

— Не розумію, навіщо так спішили відкрити музей до дня народження В"ячеслава? — дивується. — Тепер я переживаю за долю експонатів у цій мокрій хаті. Ця садиба зовсім не така, якою була. Засипали землю, по якій ходили мої батьки, я і В"ячеслав. Розгорнули трактором, понасипали доріжки з щебеню. І дерева повирубували.

За словами Валентини Чорновіл, ще 2001 року вона передала хату Черкаському обласному краєзнавчому музею.

— Відтоді ніхто за нею не доглядав, — бідкається жінка. — Коли збиралися проводити реконструкцію, мене ніхто не запросив. А я ж єдина добре пам"ятаю, що, де і як було.

Говорила з півгодини і зійшла зі сцени тільки після того, як їй знову щось на вухо шепнув племінник.

Місцевим селянам відбудована хата сподобалася.

— Якби ж то тітка Калина встали та побачили свою хату, — каже Галина Мудра. — Пам"ятаю, як вона вранці піде в берег по дрова, а чоловіка з дітьми не будить. Жаліла, щоб поспали.

Тарас Чорновіл реконструкцію також хвалить.

— Я тут говорити вчився, — каже він. — Вражений, наскільки все гарно зробили.

Відбудова садиби В"ячеслава Чорновола є частиною програми "Золота підкова Черкащини" — туристичного маршруту історичними місцями краю. До нього входять село Шевченкове Звенигородського району, Чернеча гора у Каневі, етнографічний комплекс у Чигиринському районі з музеєм вітряків.

Запросили польських експертів

25 березня 1999 року лідер Народного руху України В"ячеслав Чорновіл загинув в автокатастрофі на трасі під Борисполем Київської області. Його машина зіткнулася з КамАЗом, який розвертався на дорозі. Тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко не став чекати результатів попереднього слідства й оголосив, що це було звичайне ДТП.
Соратники лідера НРУ підозрюють, що Чорновола вбили. Вони вважають, що справа розслідується несумлінно.
У листопаді генеральний прокурор Олександр Медведько казав, що слідчі запросили польських фахівців для проведення експертизи обставин загибелі Чорновола.

Зараз ви читаєте новину «Відбудували хату батьків Чорновола». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути