Гунько Олександр
Оглядач відділу "Коментарі" "Газети по-українськи". Поет, перекладач.
17.03.2011

Вперед, із СРСР!

Якби сьогодні відбулися референдуми про збереження СРСР і про підтримку Акту проголошення Незалежності України, то 47% українців підтримали б збереження Радянського Союзу, а 51%  проголосував би за Незалежність України.

Такі результати опитування оприлюднила компанія Research&Branding Group, яка співпрацює з Партією регіонів. 

На перший погляд, такі дані видаються нелогічними. Адже у грудні 1991 року за незалежність проголосували понад 90 відсотків українців! А тепер маємо халепу: 20 років будували-будували нову державу — і на тобі: ще майже половина дорослого населення ностальгує за СРСР! 

Насправді у цьому нічого дивного нема, бо за 20 років ми так і не позбулися радянського минулого в повній мірі. Хіба що колись єдина КПРС розділилася на кілька партій, які по черзі ставали правлячими: НДП, "За Єду", "Наша Україна" і ось тепер Партія регіонів. Ну й режим став трохи ліберальнішим. За критику влади не кидають до психушок і не висилають до таборів.

А от комуністичну ідеологію успішно замінили піар-технології по такому ж масовому і безсоромному обдуренню та зомбуванню громадян. У результаті у новій державі тільки злегка підфарбували фасад. Капітального ж ремонту на всіх поверхах життя і у всіх кабінетах влади так і не було зроблено. Та й кому його робити — колишнім партійним і комсомольським щурам? Та вони не тільки цього не хочуть, я й не знають, як. 

Обнадіює одне: все більше громадян України це починають розуміти. За опитуванням компанії GFK Ukraine, якби президентські чи парламентські вибори сталися найближчим часом, більше половини українців не взяла б у них участі або не знала, за кого голосувати. А 20% виявили готовність обирати нову силу. 

Отже, непомітно, але неухильно ми підійшли до історичної межі — ментального, а не юридичного виходу з Радянського Союзу. Перейти ж цей рубікон можна, лише розрубавши гордіїв вузол влади.

Отже, вперед, із СРСР!
Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі