Володимир В'ятрович
Історик, громадський діяч
19.03.2014
4

Треба робити все, щоб Крим повернувся

По-перше, ми на порозі війни. По-друге, ми на порозі глобальної війни. По-третє, ми на порозі холодної війни.

Те, що сталося з Кримом, стосується всієї світової системи. Вона була встановлена із завершенням Другої світової війни, а зараз порушена. Цій системі кинуто виклик. Це однозначно глобальний конфлікт.

Чому холодної? Тому що одна із сил, яка задіяна в цьому конфлікті, - Росія, яка є ядерною державою. Їй протистоїть Захід, на чолі зі Сполученими Штатами, які теж є ядерними державами. Очевидно, вони намагатимуться робити все, щоб не дійшло до безпосереднього удару між ядерними державами, тобто - до атомної війни. Найближча ситуація до подій, що зараз відбуваються, це початок холодної війни - початок 1950-х, коли вона була в особливо агресивній стадії.

Якщо дозволити Росії зробити з Україною те, що вона прагне - це порушить систему міжнародних відносин, яка існувала понад півстоліття, дуже важко встановлювалася. Ці держави виступали гарантом безпеки України. Гарантії давалися в обмін на ядерну зброю. Відповідно, держави, які не володіють ядерною зброєю, але потенційно можуть її мати, будуть покликатися на приклад України. Мовляв, їм потрібна ядерна зброя, тому що міжнародні гарантії, які мала Україна, нічого не варті, і для захисту самих себе їм треба створювати атомну бомбу.

Україна є, на жаль, радше об'єктом цього протистояння. Але якщо Україна встоїть, - а я переконаний, що Україна встоїть! - то це стане початком кінця авторитаризму в Росії. Початком кінця спроби відродити Радянську імперію Владіміра Путіна. Взагалі, Україна і була в 1991 році останньою краплею в розвалі Радянського Союзу. Проголошення незалежності України призвело до того, що Радянський Союз уже не зміг відродитися. Якби не це - можливий був би прорадянський реванш. І зараз Україна стане цією останньою краплею, яка покладе кінець путінській авторитарній Росії. Більшість пострадянських держав - крім невеличких країн Балтії і частково Молдови - рухаються зараз у російському фарватері. Це такі авторитарні прорадянські режими.

Ми повинні робити все, щоб питання цієї незаконної анексії стояло на порядку денному. Це може робити тільки Україна. Якщо ми не будемо бити в усі дзвони, це питання можуть швидко забути всі західні гаранти. Завдання України - постійно про це нагадувати, робити все, щоб Крим повернувся. Вести активну інформаційну кампанію: що Крим це Україна, що події в Криму є незаконними.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі