пʼятниця, 16 березня 2012 12:40
Ярослав Сухий
Ярослав Сухий
Народний депутат від Партії регіонів

Податок для бездітних можуть не прийняти через хвилю негативу

Новина про введення підвищеного податку з доходів для бездітних отримала великий розголос в ЗМІ. Багато хто не дочитав, хтось не зрозумів. Ціна цього законопроекту - 20 гривень з 1000 гривень доходу. Це ціна цих 2%, на які ми пропонуємо збільшити податок на доходи фізичних осіб.

Законопроект говорить про диференційованість підходу до податку. У 90-х роках норма його доходила до 90%. До 2004 року - до 40-ка. 2007 року усім зробили 15%. Ми хочемо продовжити диференціацію та зменшити цей податок багатодітним сім'ям. Багатодітні родини сплачуватимуть від 5 до 10%. Їм би ця допомога не була зайвою. Але коли подали цей законопроект на реєстрацію, нам зробили зауваження: а як ви тоді перекриєте мінус надходжень до бюджету. Тоді прийшла ідея збільшити на 2% податок на доходи для людей, які не мають дітей.

На цій сесії ми приймемо закон на багатство. Податок на доходи фізичних осіб зросте до 20% для дуже багатих. Його сплачуватимуть ті, хто має великі квартири, зайві квадратні метри у будинках, супер-дорогі автомобілі, яхти і грошові доходи. Шкала доходів для фізичних осіб буде розтягнута від 15 до 20%.

Ми планували після першого читання цю суму, яка буде зароблена, спрямувати на допомогу хворим дітям, побудову дитячих садочків, допомогу дитячим будинкам. Для цього у перехідних положеннях зобов'язати Кабмін створити спеціальний рахунок.

Не можу читати, коли до людей звертається мама смертельно хворої дитини. Депутати кожен день отримують листи, що потрібні гроші для лікування за кордоном. Де їх взяти, якщо Міністерство охорони здоров'я їх немає?

Більше 1000 дітей минулого року усиновили іноземці. Посередник на одній українській дитині заробляє $40 тисяч. Він буде зацікавлений, щоб дітей усиновлювали наші люди? Ніколи! Ми знаємо, що за Конституцією українці мають право на безплатне медичне обслуговування. Нічого подібного. Для жінок, які не можуть мати дітей, тільки перша спроба завагітніти коштує $10 тисяч. Але цей законопроект не про збільшення чи зменшення народжуваності. Демографія лежить у іншій площині. Для цього потрібні робочі місця, доступне житло, нормальна зарплата та якісне медичне обслуговування. Цей законопроект про наповнення бюджету. Хоча не знаю, чи буде він взагалі прийнятий після такого негативу.

Зараз ви читаєте новину «Податок для бездітних можуть не прийняти через хвилю негативу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути