пʼятниця, 03 червня 2016 05:35

Туреччина відправляє тяжкохворих мігрантів назад до Євросоюзу

700 мігрантів утопилися в ­Середземному морі минулого тижня. Врятували 2600 осіб лише 24 травня. Згодом пошукові операції призупинили. У четвер повідомили, що перевернувся човен із 550 людьми. Відмовив двигун.

— Я не пам'ятаю, щоб стільки людей одразу намагалися дістатися Європи, — говорить священик Лоренцо Іглі.

— ­Щонайменше третина ­гинуть. Перевізники напаковують їх у човни, як худобу.

Благодійні організації просять звільнити острови, тому що врятованих ніде розміщувати. Там 8 тис. біженців просять притулку в країнах ЄС. Їх мали б відправити до Туреччини, але мігранти відмовляються їхати.

— Два тижні тому, коли Туреччина погодилася забирати всіх новоприбулих, людей стало на 90 відсотків менше, — каже інспектор з питань міграції 51-річний ­Левонн Нотаріні. — Напевно, вони не вирушали через погану погоду. А нині може бути нова хвиля кризи. І це люди не з Сирії чи Іраку. Вони чесно кажуть, що шукають кращого життя. До Туреччини повертатись не хочуть.

У Туреччині зараз понад 3 млн сирійців. Країна погодилася прийняти всіх мігрантів, які прибувають до ЄС. За це отримає послаблення візового режиму й фінансову допомогу — більш як 6 млрд євро. Також відправлять до ЄС тих біженців, у яких все гаразд із документами.

— Анкара передає до ЄС тяжкохворих, — говорить представник уряду Люксембургу. — Вона не виконує чесно свою частину угоди. Більшість цих людей майже неписьменні й не працюватимуть. У себе ж залишають лікарів, науковців та інженерів. При цьому вимагають від ЄС негайно скасувати візовий режим.

Речник турецького уряду відповів, що його країна має право вирішувати, кого з мігрантів залишити.

Зараз ви читаєте новину «Туреччина відправляє тяжкохворих мігрантів назад до Євросоюзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути