Ексклюзиви
пʼятниця, 02 грудня 2011 00:30

Розстріляють двох 25-річних білорусів

Автор: фото: REUTERS/Vasily Fedosenko
  Дмитро Коновалов і Владислав Ковальов вислуховують вирок у Верховному суді Білорусі в столиці Мінську. Обох хлопців, які дружать ще зі школи, мають розстріляти за організацію 11 вибухів за останніх 10 років. Під час слідства Ковальов зізнався і здав Коновалова. Але на суді заявив, що міліціонери змусили його дати неправдиві свідчення
Дмитро Коновалов і Владислав Ковальов вислуховують вирок у Верховному суді Білорусі в столиці Мінську. Обох хлопців, які дружать ще зі школи, мають розстріляти за організацію 11 вибухів за останніх 10 років. Під час слідства Ковальов зізнався і здав Коновалова. Але на суді заявив, що міліціонери змусили його дати неправдиві свідчення

Верховний суд Білорусі засудив 25-річних Дмитра Коновалова й Владислава Ковальова до розстрілу за скоєння 11 квітня теракту на станції міського метро "Октябрська", а також інші вибухи в країні, починаючи з 2001-го. Більшість білорусів сумніваються, що Дмитро та Владислав винні. Але в помилування не вірить майже ніхто.

У теракті в метро загинули 15 людей, 203 поранені. Ковальов і Коновалов родом із Вітебська. Їх арештували наступного ж дня. Звинуватили у серії вибухів у Вітебську 2005-го, а також у Мінську на день незалежності 2008-го та в метро 2011 року. Розслідування завершили до 1 серпня. Коновалов скоїв 11 вибухів, ще одна бомба не спрацювала, за версією слідства. Білоруський президент Олександр Лукашенко розповів, що запрошені ізраїльські експерти зав'язували очі Коновалову, і він навіть так зміг скласти бомбу.

Суд тривав понад два місяці. Дмитра Коновалова визнали винним у вибухах. Владислав Ковальов нібито 11 років знав про захоплення свого шкільного друга вибухами, але не повідомив у міліцію. А у теракті в метро допомагав Коновалову.

— Суд дійшов висновку, що обом звинуваченим необхідно призначити виняткову міру покарання — смертну кару, — оголосив суддя Олександр Федорцов.

Крім того, Коновалов і Ковальов повинні відшкодувати збитки постраждалим від вибухів, зокрема витрати на лікування.

Лише 21,2% з опитаних білорусів вірять, що теракт у мінському метро скоїв "терорист-одинак і його помічник, за якими ніхто не стояв". Натомість у те, що Коновалов і Ковальов були пішаками або взагалі невинні, вірять 70% опитаних білоруським Незалежним інститутом соціально-політичних та економічних досліджень.

Вирок не підлягає оскарженню. Засуджені можуть лише просити президента Лукашенка про помилування. За весь час на посаді той лише раз задовольняв таке прохання.

— Уже під час судового процесу президент нагородив міліцейських чиновників за розкриття справи. Ясно, що білоруська влада для себе вже все вирішила, — каже політолог Олександр Класковський. — Їм треба показати: якщо заарештували, значить було за що. Тому шанси на помилування фактично нульові.

Зараз ви читаєте новину «Розстріляють двох 25-річних білорусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути