середа, 20 липня 2011 06:00

Президент не може захистити своїх

15 липня США почали виводити війська з Афганістану. З бази "Баграм" вилетіли додому 650 солдатів. До кінця наступного літа країну залишать 33 тис. Ще 68 тис. вояків виведуть до грудня 2014 року. Безпеку в державі мають забезпечити місцеві поліція та армія. Із 2001-го в Афганістані загинули 2593 солдати й офіцери. Переважно — американці.

Поступово вийти з Афганістану планують також Франція й Канада.

У понеділок американський генерал Девід Петреус передав командування міжнародними силами в Афганістані генералу Джону Аллену.

— Нас чекають важкі дні. У мене немає жодних ілюзій, — сказав генерал Аллен солдатам.

У неділю троє бойовиків руху Талібан розстріляли Джан Моххамад Хана — радника афганського президента Хаміда Карзая. За кілька днів перед тим особистий охоронець застрелив брата президента 50-річного Ахмеда. Потім у мечеті на поминках за ним підірвався смертник, загинули четверо людей. Там мав бути і президент, але він затримався. Таліби кажуть, що давно готували кілера для вбивства Ахмеда Карзая.

— Це одне з найбільших досягнень моджахедів із початку операції "Бадр", — говорить речник Талібану Юсуф Ахмаді.

Операція талібів має ослабити вплив НАТО на півдні Афганістану та півночі Пакистану. Днями бойовики показали відео, на якому вони розстрілюють 14 пакистанських поліцейських.

— Убивства двох головних соратників президента Карзая — це психологічний тиск. Люди бачать, що він не може захистити своїх. Вони потай допомагатимуть талібам, на випадок, якщо ті колись повернуться до влади, — каже Томас Ратіг, експерт Афганської аналітичної мережі. — Тепер, коли почали виводити коаліційні війська, страх наростає. Люди намагаються відправити дітей на навчання за кордон. А в кого мало грошей, відправляють їх із контрабандистами.

Зараз ви читаєте новину «Президент не може захистити своїх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути