вівторок, 13 березня 2012 08:03

Президент Афганістану дозволив чоловікам бити дружин

Рада священнослужителів Афганістану видала кодекс поведінки жінок. Минулого вівторка його підписав президент 54-річний Хамід Карзай. Відтепер жінки не мають права подорожувати і виходити з дому без супроводу когось із чоловіків. Главі сім'ї дозволено бити дружину.

— Закон захищає приписи шаріату. Захищає жінок, — коментує президент.

Каже, кодекс поведінки створили, попередньо проконсультувавшись із групою жінок.

Згідно з ним, вводиться розділення: на ринку, в офісі та школі для жінок є окреме місце. Афганкам заборонено розмовляти з чужими чоловіками у громадських місцях.

Президентові докоряють, що він ухвалив новий кодекс, аби догодити радикальному руху Талібан, впливу якого так і не вдалося подолати за 10 років міжнародної військової операції.  Кажуть, Карзай догоджає священнослужителям, бо ті можуть бути хорошими посередниками у переговорах із талібами.

— Здається, Карзай ігнорує закони своєї країни. Коли йдеться про цивільні права, він повинен дотримуватися конституції. Закон передбачає рівні права для чоловіків і жінок, — обурюється депутат Шукрі Барікзай.

Із 1996-го по 2001-й, доки Афганістаном керували таліби, дівчатам забороняли ходити у школу разом із хлопцями. Жінки носили паранджу, яка повністю закривала їх із голови до п'ят. Не мали права обстежуватися в лікарів-чоловіків.

— Права жінок на даний час використовують як елемент політичної гри. Ми хочемо правильного ісламу, а не ісламу в політиці. Я підтримую переговори з талібами, але жінки не мають бути принесені в жертву під час цих перемовин, — коментує афганська правозахисниця Фатана Ісхак Гілані.

11 березня в провінції Кандагар американський солдат вийшов із бази і розстріляв 16 людей. Серед них дев'ять дітей і троє жінок. Командування міжнародних сил оголосило, що солдат збожеволів. Таліби обіцяли мститися.

Зараз ви читаєте новину «Президент Афганістану дозволив чоловікам бити дружин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути