вівторок, 18 жовтня 2016 00:10

Нобелівську премію миру отримав президент Колумбії

Автор: ФОТО З САЙТА www.theguardian.com
  Президент Колумбії 65-річний Хуан Мануель Сантос пообіцяв виділити кошти на програми реабілітації жертв громадянської війни. Також хоче зробити ДНК-аналіз тіл із трьох масових могил. За 52 роки війни в країні зникли 45 тисяч людей
Президент Колумбії 65-річний Хуан Мануель Сантос пообіцяв виділити кошти на програми реабілітації жертв громадянської війни. Також хоче зробити ДНК-аналіз тіл із трьох масових могил. За 52 роки війни в країні зникли 45 тисяч людей

Нобелівську премію миру присудили президенту Колумбії Хуану Мануелю Сантосу. 7 жовтня в Осло оголосили, що відзначили його зусилля у досягненні перемир'я із комуністичною організацією ФАРК. Громадянська війна у країні тривала 52 роки. Загинули понад 220 тис. людей. Ще 6 млн утекли.

Договір про перемир'я підписали у вересні. Він проголошує повне припинення вогню та амністію для учасників боїв. Ті також мали відмовитися від виробництва і продажу кокаїну. Угоду мали підтвердити колумбійці на референдумі 3 жовтня. На дільниці прийшли менше 40% виборців. З них більшість проголосували проти перемир'я.

— У Колумбії ситуація була така складна, що міжнародна спільнота просто робила вигляд, що не помічає цього, — каже міжнародний аналітик з Лондона Джеремі Корс. — Час від часу туди їздили гуманітарні місії чи журналісти. Випускали книжку, організовували фотовиставку. Всі при­цмокували язиками, але лізти туди боялися. Угода Сантоса — чесна. Вперше за ці роки хтось справді хоче покласти край хаосу. Попередні домовленості порушували обидві сторони. Їх підписували, щоб створити видимість і потай продовжували торгувати зброєю. А Сантос створює умови для реабілітації колишніх бійців ФАРК. Їм пропонують освіту, сяку-таку роботу. Колумбійцям це може не подобатися. Багато хто втратив у цій бійні близьких. Але краще мир, ніж подальша різанина.

На Нобелівську премію миру цьогоріч висунули 376 претендентів — більше, ніж будь-коли. Серед номінантів — рибалка Стратіс Валіамос і 85-річна Емілія Камвісі з острова Лесбос. Обидвом пропонували вручити нагороду за те, що допомагали мігрантам. За це ж на премію висунули американську акторку Сьюзен Сарандон.

— Дурницею було б заперечувати, що премія стала непередбачувана, — продовжує Корс. — Складно щось визначити зараз, коли у світі неспокійно. Всі були впевнені, що премію отримає хтось, хто займається проб­лемою біженців. На це було найбільше ставок у букмекерів. Сантос — цілковита несподіванка. Чи найкраща він кандидатура? Очевидно, не найгірша.

931  000 доларів отримають лауреати Нобелівської премії цьогоріч. До 2012-го становила понад $1 млн. Зменшили, щоб зберегти фонд Нобеля. Керівництво обіцяло також урізати витрати на адміністративний апарат і церемонію нагородження.

Премію не дають посмертно. Якщо виграли кілька номінантів, кошти ділять порівну.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівську премію миру отримав президент Колумбії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути