вівторок, 07 лютого 2017 07:45

Мільярдера викрали з готелю

Поліція китайського Гонконгу розслідує зникнення мільярдера Сяо Цзяньхуа. Востаннє його бачили 27 січня в п'ятизірковому готелі. Вийшов звідти в супроводі групи людей і зник.

Бізнесмена вивезли в материковий Китай, припускають правоохоронці. Ймовірно, його викрали агенти та переправили до КНР для допиту.

29 січня рідні Цзяньхуа попросили поліцію закрити справу. Заявили, він вийшов на зв'язок і перебуває в безпеці. Пост про це з'явився й у місцевій соцмережі на сторінці очолюваного мільярдером конгломерату "Туморроу груп".

— Я, Сяо Цзяньхуа, перебуваю за кордоном на лікуванні. Все нормально. Це планова справа, — йдеться в повідомленні. Бізнесмен пообіцяв незабаром зустрітися зі ЗМІ.

Однак за деякий час повідомлення видалили разом зі сторінкою компанії. Сайт конгломерату недоступний.

45-річний Цзяньхуа є одним з найбагатших людей Китаю. Його статки оцінюють у $6 млрд. Контролює пекінський інвестиційний конгломерат "Тумороу груп". Має тісні фінансові зв'язки з політичною ­елітою КНР і канадське громадянство. Останнім часом проживав за межами материкового Китаю, зокрема в Гонконгу.

Експерти пов'язують ймовірне затримання Цзяньхуа з боротьбою за владу в Китаї напередодні майбутнього партійного з'їзду.

— Пан Сяо безпосередньо був залучений до управління активами багатьох впливових родин у китайській політиці, — говорить гонконзький аналітик Джозеф Чан.

2015 року за кілька місяців у Гонконгу зникли п'ятеро книготорговців. Усі були пов'язані з однією книгарнею. Крамниця спеціалізувалася на продажі недорогих книжок, що критикують владу комуністичного Китаю. Пізніше виявилося, книготорговці ув'язнені на території материкового Китаю.

Зараз ви читаєте новину «Мільярдера викрали з готелю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути