вівторок, 09 квітня 2013 06:00

"Кремль добивався знищення Березовського 12 років, і нарешті дістав"

Автор: фото з сайта www.www.zimbio.com
  Громадський діяч Олександр Гольдфарб: ”Я ні на хвилину не допускаю, що Березовський міг благати у Путіна прощення”
Громадський діяч Олександр Гольдфарб: ”Я ні на хвилину не допускаю, що Березовський міг благати у Путіна прощення”

Дослідження тіла російського олігарха Бориса Березовського, який 23 березня нібито наклав на себе руки, триватиме ще близько восьми тижнів. Про це повідомляють у поліцейському управлінні Темз-Веллі у Великій Британії. Правоохоронці поки що не можуть сказати, коли і де відбудеться похорон.

Березовського знищив Кремль, вважає його друг 65-річний Олександр Гольдфарб, який очолював створений ним Фонд громадянських свобод. На думку правозахисника, причиною став останній лист олігарха-вигнанця до президента Росії Володимира Путіна. Гольдфарб не вірить, що його друг міг просити у того пробачення.

Якщо вірити інтерв'ю Катерини Сабірової (жінка, з якою Березовський був близький останні роки. — "ГПУ") газеті "Нью-Йорк Таймс", то лист до Путіна він відправив у листопаді. Чи отримав Березовський відповідь?

— Був лист, чи його не було, нині лише гадають. Пєсков (речник Путіна. — "ГПУ") і Катя Сабірова кажуть, що був. Хтось інший — що не було. Особисто я думаю, що швидше був, ніж навпаки, проте не ручаюся.

Це питання має вирішити поліція в рамках поточного розслідування й суддя-коронер під час судового розгляду смерті БАБа (Бориса Абрамовича Березовського. — "ГПУ"). У Пєскова навряд чи вдасться отримати свідчення. Але Каті, яка каже, що бачила листа на власні очі, доведеться свідчити про це під присягою й відповісти на запитання поліції, щойно вона опиниться в Лондоні.

До того ж, якби лист був, Борис не міг не залишити собі копії. Могли зберегтися чернетки. Поліція має їх шукати.

Тобто дуже швидко все це перейде з області здогадів у площину конкретних фактів. Тоді ми про все й дізнаємося.

Чому Борис Березовський ніколи не розповідав вам про проект покаянного листа Путіну? Ви були його другом, він на вас покладався, а таке важливе питання обговорював з матір'ю, дружиною Оленою, з Катериною. Виходить, жінкам він довіряв більше, ніж чоловікам?

— Я теж довіряю жінкам більше. Це мене й погубить.

Ви вважаєте, що Бориса Абрамовича згубило саме це?

— Я вважаю, що його згубила нерівність сил. Людина у протистоянні з державою завжди програє, принаймні в короткостроковому плані. Кремль добивався його знищення 12 років, і врешті-решт дістав. Убили його чи довели до самогубства — питання технічне.

Коли ви востаннє бачилися з Борисом? Ви відчули щось недобре в його настрої, поведінці, думках?

— Зустрічався перед новим роком — я ж у Америці. Говорили "Скайпом" і телефоном часто. Востаннє за три тижні до його загибелі. Після програшу Роману Абрамовичу (Березовський намагався відсудити в олігарха $6 млрд і програв. — "ГПУ"), він перебував під сильним стресом, був сумний і пригнічений. Але здавалося, що він із цього вибереться.

Катерина Сабірова читала рукопис листа й назвала його "прогибом". Ви теж так вважаєте?

— Я думаю, що лист був, що там могла бути пропозиція до Путіна якось домовитися про мир. І можливо, задля годиться, висловлені якісь жалкування. Я ні на хвилину не допускаю, що Борис міг "благати Путіна про прощення".

Гадаю, що в листі якимось чином було згадане розслідування по Олександру Литвиненку (екс-співробітник ФСБ, автор викривальних книжок про Путіна, загинув у Лондоні 2006-го від отруєння радіоактивним полонієм. Березовський звинувачував у цьому російські спецслужби. — "ГПУ"). Це єдине залишалося в арсеналі Бориса, що могло заподіяти Путіну серйозну шкоду.

Якимось чином цей лист і став причиною його вбивства, думаю, якщо версія про самогубство не підтвердиться. Його не опублікують, хіба лише англійська поліція знайде десь чернетку чи копію.

Зараз ви читаєте новину «"Кремль добивався знищення Березовського 12 років, і нарешті дістав"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути