вівторок, 18 жовтня 2011 06:45

Китайські селяни скинулися на хмарочос

У китайському селі Хуасі на сході країни побудували хмарочос. Готель 328 м заввишки відкрили з нагоди 50-річного ювілею цього фермерського поселення. За 40 років перші поселенці розбагатіли за рахунок тих, хто приїжджав пізніше.

Гроші на будівництво — 3 млрд юанів, близько 4 млрд грн, зібрали місцеві. 74-поверхову будівлю — єдину висотку в селі — зводили чотири роки. Вона посіла 15-те місце у списку найвищих хмарочосів у світі.

— Це символ колективізму, — пояснює Чжоу Лі, секретар організації Комуністичної партії Китаю у Хуасі.

Багато приміщень у хмарочосі оздоблені золотом. На 60-му поверсі стоїть скульптура бика майже у натуральну величину, теж із чистого золота. На неї витратили майже тонну дорогоцінного металу. Є виставковий зал, ресторан на 1,5 тис. гостей, басейни і висячі сади. У будівлі понад 800 номерів, які розраховані на 2 тис. відвідувачів. Стільки людей жили в Хуасі 40 років тому.

— Тулилися під солом'яними стріхами, їли пиріжки з борошна грубого помелу. У кишенях вітер гуляв, — згадує 84-річний У Женбао, сільський голова.

Протягом останніх десятиріч Хуасі розширювалося за рахунок приїжджих, поглинало сусідні села. Перші 2 тис. селян розбагатіли на будівництві, вирощуванні тютюну, металургії й виробництві текстилю. Майже кожен з корінних жителів має мінімум один автомобіль, великий будинок і щонайменше $250 тис. на банківському рахунку. Ті, хто приїздив пізніше, влаштовувалися до них на роботу. Більшість цих людей досі заробляють близько $10 на день.

Зараз ви читаєте новину «Китайські селяни скинулися на хмарочос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути