понеділок, 21 грудня 2009 20:11

Іцхак Ганон 65 років не ходив до лікарів

Автор: фото з сайту www.spiegel.de
  Грецькому єврею Іцхакові Ганону, 85 років, у концтаборі без наркозу вирізали нирку
Грецькому єврею Іцхакові Ганону, 85 років, у концтаборі без наркозу вирізали нирку

Колишній в"язень концентраційного табору Освенцім 85-річний Іцхак Ганон не ходив до лікарів 65 років. У часи Другої світової над ним знущався нацистський лікар Йозеф Менгеле. Відтоді він боїться медиків.

Ганон народився у єврейській родині у містечку Арта на півночі Греції.

— У червні 1944-го до хати ввірвалися офіцер СС і грецький полісмен, наказали приготуватися до великої мандрівки, — розповідає Іцхак Ганон.

До Освенціму родину везли два тижні. За цей час помер батько. У концтаборі матір і п"ятьох братів відправили у газову камеру. 20-річного Іцхака забрали до госпіталю. Там німецький лікар Йозеф Менгеле ставив експерименти над в"язнями. Якось Іцхака прив"язали до стола. Менгеле без наркозу розрізав йому живіт.

— Я бачив свою нирку у нього в руці. Кричав, як божевільний, благав смерті — тільки б усе це припинилося, — згадує.

Пізніше Менгеле змусив чоловіка просидіти ніч у крижаній воді. У такий спосіб  перевіряв, наскільки міцні його легені. У госпіталі Ганон провів більш як півроку. Потім його  поселили у бараці з іншими в"язнями. У січні 1945-го концтабір звільнили радянські війська. Ганон повернувся до Греції. Згодом зі вцілілими братом і сестрою виїхали до Ізраїлю. Там одружився.

У листопаді  стався серцевий напад

У листопаді в Іцхака стався серцевий напад. Дружина з донькою силоміць відвезли його в лікарню. Там йому зробили операцію.

— Усе життя уникав медиків, навіть коли було дуже зле казав, що то втома — так боявся, — каже Ганон. — Але серцевого нападу не пережив би.

Йозефа Менгеле майже 35 років розшукували в Латинській Америці. Працівники ізраїльських спецслужб вважають, що він тривалий час переховувався в Аргентині, пізніше у Парагваї й Бразилії. Помер 1979-го на бразильському пляжі — у нього стався інсульт.


Нацистський кат працювала родинним лікарем


У 1940–1943 роках німкеня Герта Обергойзер ставила експерименти у жіночому концтаборі Равенсбрюк на півночі Німеччини. Колола дітям нафту і барбітурати. Потім ампутувала кінцівки для досліджень. Вивчала зараження ран: робила ув"язненим надрізи і вводила туди цвяхи, шматки дерева, уламки скла, тирсу. 1946-го на Нюрнберзькому трибуналі Обергойзер засудили до 20 років ув"язнення. За шість років випустили за гарну поведінку. Після цього вона працювала родинним лікарем у місті Штокзе. 1956-го до неї на прийом потрапила колишня ув"язнена, пізнала її, написала скаргу. Обергойзер позбавили лікарської практики. Вона померла у Німеччині 1978-го.

Зараз ви читаєте новину «Іцхак Ганон 65 років не ходив до лікарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути