середа, 08 квітня 2009 17:09

Колишнього президента визнали винним у вбивствах

  Колишній президент Перу Альберто Фухіморі відсидить за свої злочини 30 років
Колишній президент Перу Альберто Фухіморі відсидить за свої злочини 30 років

Верховний суд Перу визнав колишнього президента країни 70-річного Альберто Фухіморі винним у численних убивствах і викраденнях людей. Політик уже відбуває у тюрмі шестирічне покарання за зловживання владою та шахрайство. За новими звинуваченнями має відсидіти ще 30 років. Це перший випадок, коли демократично обраного президента засудили в нього на батьківщині.

Фухіморі був главою Перу протягом двох термінів, у 1990–2000 роках. Увесь час перебування на посаді боровся із повстанцями-маоїстами. 70 тис. людей загинули внаслідок бойових дій між урядовими силами та партизанами. Фухіморі закинули те, що в цій війні він застосовував репресії та катування.

Зокрема, поліція з відома президента викрадала та вбивала опозиційних журналістів і бізнесменів, які підтримували маоїстів грішми. Також на Фухіморі відповідальність за загибель 15 осіб, у тому числі 8-річного хлопчика, під час пікніка в столиці Перу Лімі. Поліцейських повідомили, що в парку зібралися бойовики-маоїсти. Правоохоронці закидали присутніх гранатами ще до того, як розібралися, що то були мирні жителі.

— Така поведінка поліції — провина головнокомандувача Фухіморі. Він визначав внутрішню політику в країні тривалий час, — заявив прокурор Енріко Гарсія.

2000 року Альберто планував балотуватися на третій термін. Перуанський телеканал тоді показав запис, на якому найближчий радник президента Владіміро Монтесінос дає хабара опозиційному депутатові. Після цього проти Фухіморі та його оточення порушили кримінальні справи.

Під час розслідування виявилося, що глава держави збрехав про місце свого народження, аби очолити країну. За перуанськими законами, найвищий пост у державі може посісти тільки народжений у ній. Фухіморі стверджував, що з"явився на світ після того, як його батьки емігрували з Японії. Однак документи та свідчення довели: президент народився на японському острові Хонсю і лише у 3-річному віці переїхав до Перу. Тож Фухіморі визнали винним ще й у шахрайстві.

Політик подав прохання про помилування нинішньому главі держави Алану Гарсії. Але марно. Донька Фухіморі Кейко балотуватиметься у президенти 2011 року. Каже, якщо переможе, одразу  звільнить батька.

Зараз ви читаєте новину «Колишнього президента визнали винним у вбивствах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути