вівторок, 06 серпня 2013 06:00

Бабуїни крадуть із квартир їжу й дитячі іграшки

Автор: фото з сайта www.dailymail.co.uk
  Бабуїн вириває городину з рук відвідувачки супермаркету в місті Кейптаун, Південно-Африканська Республіка. Мавпи навчилися забирати їжу в людей, замість шукати її в природі
Бабуїн вириває городину з рук відвідувачки супермаркету в місті Кейптаун, Південно-Африканська Республіка. Мавпи навчилися забирати їжу в людей, замість шукати її в природі

У південноафриканському місті Кейптаун зграї бабуїнів тероризують спальні райони. Залазять до квартир та супермаркетів у пошуках їжі. На вулиці виривають покупки у людей із рук. Тварин не можна вбивати і навіть поранити, бо від 1999-го цей вид мавп під охороною.

— Ніхто не розуміє що тут діється. Це повний жах! — кричить господиня котеджу в передмісті Скарборо.

Погрожує кулаками двом бабуїнам, які вкрали в неї з кухні кілька буханок чорного хліба і їдять його, всівшись на даху. Каже, днями вони вирвали з рук пакет із продуктами у її доньки, що поверталася з магазину.

— Дитина пережила психологічну травму. Вже на вулицю небезпечно виходити. І ніхто з цим нічого не робить.

Відколи 14 років тому бабуїнів оголосили зникаючим видом на Капському півострові, їх розплодилося близько півтисячі. Тварини поділені на 16 зграй із вожаками на чолі. Через розширення людських поселень, бабуїни втрачають природне середовище. Тварини зрозуміли, що в людей їжа якісніша, її легко дістати, не треба пробігати багато кілометрів, ризикуючи бути впольованими левом чи леопардом. Відтоді мавпи залазять у будь-яке відчинене вікно. Відкривають холодильники і вправно розпаковують їжу. Часом їх приваблюють також яскраві дитячі іграшки, наприклад, плюшеві ведмеді. Бабуїни харчуються також по сміттєвих баках. Знають розклад приїзду сміттєвозів.

Відбиватися від бабуїнів можна лише зі зброєю для страйкболу, що стріляє гумовими кульками. Також використовують балончики перцевого спрею.

— Не треба кричати на них. Бабуїни роблять висновок, що ви панікуєте, а отже, вони вищі у харчовому ланцюжку. Як тільки вони зрозуміють це, то вважатимуть, що вся ваша їжа законно належить їм, — пояснює біолог Рейчел Нозер. — Бабуїни не хочуть зашкодити людям, вони просто голодні. Отже, якщо ви не зачинили вікно, вони внюхають їжу, прийдуть і заберуть.

Багато хто навчився співіснувати з приматами й майже не звертають на них уваги. Бабуїнам дають клички. Один з них, якого називають Канді, двічі на тиждень ходить до супермаркету між містами Велком Ґлен та Да Ґама Парк.

— Він минає каси і йде прямо у відділ овочів, де бере кілька кілограмів бананів. Потім біжить по чіпси. Його улюблені — з сиром та огірком. Після чого спокійно вибігає з будівлі, — розповідають менеджери супермаркету.

Місцева влада витрачає сотні тисяч доларів, аби якось впоратися з бабуїнами. На ці гроші утримують, зокрема, службу рейнджерів-лісників. Вони виїжджають на термінові виклики, коли тварини вламуються до будинків і перевертають все догори дриґом.

Зараз ви читаєте новину «Бабуїни крадуть із квартир їжу й дитячі іграшки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути