пʼятниця, 19 лютого 2016 07:10

32 роки Папа Римський листувався із заміжньою жінкою

Автор: ФОТО З САЙТА www.dailymail.co.uk
  Анна-Тереза Тименецька продала Національній бібліотеці Польщі листи і спільні фото з Папою. Журналіст Едвард Стауртон каже — листи не містять нічого, що свідчило б про порушення обітниці безшлюбності понтифіком. Підтверджують — Іван Павло II їздив відпочивати з Анною-Терезою на лижний курорт
Анна-Тереза Тименецька продала Національній бібліотеці Польщі листи і спільні фото з Папою. Журналіст Едвард Стауртон каже — листи не містять нічого, що свідчило б про порушення обітниці безшлюбності понтифіком. Підтверджують — Іван Павло II їздив відпочивати з Анною-Терезою на лижний курорт

32 роки тривали дружні стосунки Папи Римського Івана Павла II із філософом Анною-Терезою Тименецькою. Вона була заміжня.

Після смерті понтифіка жінка продала 350 листів Національній бібліотеці Польщі. Її переконували не робити цього. Приватні колекціонери пропонували викупити листування. Тименецька не погодилась. Тривалий час зміст паперів не оприлюднювали. Торік журналіст Бі-Бі-Сі Едвард Стауртон отримав доступ до них.

1973-го американка польського походження Анна-Тереза Тименецька звертається до кардинала Кароля Войтили щодо його книжки з філософії. Жінка викладала в американських університетах. Була професором математики й філософії.

За рік листування стає особистим. Войтила пише, що перечитує листи Анни-Терези, бо вони "дуже глибокі". Журналіст припускає, що жінка освідчилася кардиналові 1975-го.

— Вони були більш ніж друзями, але не коханцями, — говорить Стауртон.

У березні 1976-го Іван-Павло II пише Тименецькій: "Бог дав мені вас і зробив вас моїм покликанням".

1978-го він стає Папою, але про­довжує спілкування з Анною-Терезою. Коли Тименецька переклала книжку Войтили з польської на англійську мову, виник конфлікт через авторське право й неточності перекладу. Листування припиняють.

Після замаху 1981-го Анна-­Тереза декілька разів навідує Івана ­Павла II. 2002 року Папа востаннє приїжджає до Польщі. Пише Анні-Терезі: "Місця, де ми зустрічались, де розмовляли на важливі теми для нас. Де ми пізнали красу Божої присутності". Іван Павло II був понтифіком 27 років. Помер 2005-го. За дев'ять років його канонізували.

2014-го помирає 91-річна Анна-­Тереза. 52 роки була у шлюбі з економістом Гарвардського університету Хендріком Хаут­хаккером. Мали трьох дітей. 2008 року овдовіла. Чоловік Анни-Терези був радником Івана Павла II з економічних питань у країнах східного блоку після розпаду СРСР.

Зараз ви читаєте новину «32 роки Папа Римський листувався із заміжньою жінкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути