неділя, 08 жовтня 2023 11:40

Землетрус забрав життя 100 тис. людей

Землетрус забрав життя 100 тис. людей
Зруйноване внаслідок землетрусу місто Балакот у штаті Азід Кашмір / US Air Force

8 жовтня 2005-го, о 8:50 за місцевим часом, у пакистанському штаті Азад Кашмір почався землетрус силою 7,6 бала. Утворилася ущелина завдовжки 100 км, уздовж якої було зруйновано практично всі споруди. Найбільше постраждали північ Пакистану, Афганістан та північ Індії. Поштовхи були відчутні в Таджикистані та Китаї.

За даними супутників, в результаті збільшилася висота деяких Гімалайських гір. Пакистанський уряд заявив про 86 тис. загиблих. За непідтвердженими даними, загинуло до 100 тис. осіб. Близько 70 тис. осіб було поранено. В Індії жертвами стали 1350 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місто зруйнував 9-бальний землетрус

У столиці штату Азід Кашмір, місті Музаффарабад, було зруйновано понад 70% будівель. Загинули 11 тис. жителів. Численні села, за свідченнями очевидців, було стерто з землі. Повністю було зруйновано місто Балакот.

Без даху над головою залишилися 4 млн осіб. Фінансовий збиток Пакистану становив $12 млрд. До 2006-го країни - члени ООН та міжнародні організації зібрали $11,6 млрд допомоги постраждалим.

Штат Кашмір лежить на стику Євразійської та Індійської тектонічних плит. Це зіткнення розпочало створення Гімалайських гір 50 млн років тому і продовжує піднімати їх на 5 мм щороку. Землетрус став найсмертоноснішим у Південній Азії з 1935-го.

Зараз ви читаєте новину «Землетрус забрав життя 100 тис. людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути