середа, 22 червня 2011 07:00

Змії ловлять запахи язиком

Автор: фото з архіву ірини доценко
  Столична науковець Ірина Доценко впіймала полоза у закарпатському лісі. Змія вкусила її за руку, вона неотруйна
Столична науковець Ірина Доценко впіймала полоза у закарпатському лісі. Змія вкусила її за руку, вона неотруйна

У червні змії виповзають грітися на сонці. У них пришвидшується реакція й збільшується апетит.

— Побачила полоза, коли зібралася забивати кілки для палатки в лісі. Вхопила його за хвоста. Він вивернувся і покусав мене за руку, — говорить герпетолог зі столичного музею зоології 53-річна Ірина Доценко. Днями вона повернулася з експедиції лісами Західної України. Із колегами жила в наметах, шукала та вивчала змій. — Було боляче, але рани швидко зажили. Тварину виміряли і відпустили.

Науковець каже, що змії зазвичай не нападають на людей. Плазуни дізнаються про наближення істот через вібрацію ґрунту.

В Україні отруйні лише гадюки. Їх є три види. Найбільш поширена — звичайна лісова із зигзагом на спині або однотонна. Сягає 75 см у довжину. Лісо-степова — найчастіше чорна, буває із жовтим кінчиком хвоста та цятками на губах. Дуже рідко зустрічається  гадюка Нікольського. Водиться у степах, на спині має шахматний візерунок.

— Гадюку часто плутають з водяним вужем. Він теж чорний. Гадюку біля води рідко можна зустріти, вона підповзає туди лише за здобиччю. Вуж харчується жабами, малими рибками та амфібіями. Інші змії ловлять мишей, ящірок. Неправда, що змії, які приповзають до хат, п'ють молоко. Це їм не властиво.

Змії приводять потомство раз на рік — на початку літа. У шлюбний період кілька самців б'ються за самицю. Обплітаються один навколо іншого і катаються по землі. Гадюка виношує потомство три місяці, народжує понад 10 дитинчат. Більшість змій відкладають яйця в яму під корінням чи каменем. Вони мають м'яку, як із пергаменту, оболонку. Інколи змії їх охороняють, але зазвичай кидають напризволяще. Дитинчата самотужки шукають поживу.

— У змій сильний нюх. Розпізнають запахи завдяки язику. Коли плазун його висуває, на кінчиках осідають молекули різних речовин, які є в повітрі. Повертаючи язик до рота, змія кінчиком дістає до парних заглибин у піднебінні. Їх називають органом Якобсона. Він є лише у змій.

У тілі плазуна понад 200 хребців. Будова скелета дозволяє їм заковтувати здобич цілою. Мають видовжені печінку, нирки та статеві органи. Одна легеня розвинута більше за іншу. Очі майже не бачать, затягнуті плівкою.

Зараз ви читаєте новину «Змії ловлять запахи язиком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути