пʼятниця, 31 травня 2013 00:45

Жінці нарахували 41 копійку пенсії

77-річній Іді Голубок управління Пенсійного фонду в Київському районі  Сімферополя нарахувало 41 коп. пенсії.

Жінка 21 рік працювала старшим інженером у місцевому управлінні транспорту. Ще 13 — у місті Норильськ на російській Крайній Півночі. У січні 1991-го вийшла на пенсію, отримувала 41 400 купонів.

— Мы тогда уже вернулись в Крым. Были не бедными людьми. Но с распадом Советского Союза все деньги, что заработали в Норильске, сгорели, — розповідає Іда Зінов'ївна. Спілкуємося по скайпу. Вона каже, що добре володіє комп'ютером. — Було сутужно з продуктами. Мали дачу під Сімферополем, два автомобілі — "москвич" і "ладу". Але чоловік із сином мусили вночі займати чергу, щоб купити на заправці каністру бензину. А там доходило до бійок. Я злякалась і сказала, що не хочу ризикувати рідними — двома синами, чоловіком, матір'ю. Ми все продали й виїхали до Ізраїлю.

Відтоді, з 1993-го, виплачувати пенсію Іді Зінов'ївні перестали.

— Деякий час там працювала неофіційно — доглядала за літніми людьми. Зараз живу сама в будинку, чоловік і мама померли. Один син у Канаді, другий — тут в Ізраїлі. Отримую допомогу по старості. Цієї суми вистачає на комунальні послуги, продукти й одяг. Збираю гроші, щоб провідати сина в Канаді й побачити онучок.

Торік у грудні Іда Голубок звернулася до управління Пенсійного фонду в Київському районі Сімферополя — з проханням відновити пенсію. Їй відмовили. Тоді жінка подала позов до місцевого апеляційного адміністративного суду. Рішення прийняли на її користь. 16 травня Пенсійний фонд повідомив, що готовий виплачувати нараховану пенсію, а саме — 41 копійку. Така сума вийшла, бо перераховували її стару виплату 41 400 купонів за курсом 1996 року. Коли вводилася в обмін гривня, він був 1 до 100 тисяч.

Готувати документи до суду Іді Зінов'ївні допомагав адвокат Олександр Райзман.

— Закон "О пенсионном обеспечении граждан, выезжающих на постоянное место жительства за границу" противоречит Конституции и международным обязательствам Украины, — каже адвокат. — 7 жовтня 2009 року це визнав Конституційний суд. І зобов'язав Верховну Раду прийняти відповідні поправки до закону. Але в депутатів до цього руки не дійшли.

Іда Голубок досі є громадянкою України. Має закордонний паспорт, внутрішній у неї вилучило Міністерство внутрішніх справ під час оформлення виїзду.

— Єдиний вихід для таких громадян — подавати до суду. Якби Іді Зінов'ївні нараховували пенсію за тим же принципом, що й українським пенсіонерам, то це була б щонайменше мінімальна сума, тобто 894 гривні, — каже адвокат Олександр Райзман.

 

Зараз ви читаєте новину «Жінці нарахували 41 копійку пенсії ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути