пʼятниця, 11 березня 2016 06:20

"За однокімнатну квартиру на Оболоні можна взяти двокімнатку в Бучі"

Жителі столиці почали частіше купувати житло в передмісті. Переїжджають туди сім'ями. У невеликих містечках кращі будинки й екологія, пояснюють.

— За сім років відклав 50 тисяч доларів. Був вибір — купити в Києві однокімнатну "хрущовку" чи взяти двоповерховий таунхаус у передмісті. Зупинився на другому варіанті, — розповідає киянин 37-річний Іван Шидловський.

2014-го купив таунхаус (житловий дім із багаторівневими квартирами, що мають окремі виходи. — ГПУ) у місті Вишневому, за 7 км від Києва.

— Біля хати маю сотку землі. Дружина вирощує квіти, поставили пісочницю і гойдалку для доньки. Площа таунхауса понад 100 "квадратів". Є автономне опалення, — пояснює Іван. — Повітря свіже. Столиця в мене під боком. На вокзал їду 20 хвилин, до Хрещатика дістануся за 40.

Працює тестувальником комп'ютерних ігор.

— Робота дистанційна. Виїжджаю у Київ, коли в офісі збирають програмістів. Але про шум забув ненадовго. Поряд хтось викупив кілька участків і почав будувати багатоетажку, — говорить. — Проблеми виникли з місцем для дитини в дитсадку. В Києві в яслі беруть із 2 років, а у Вишневому — з 2,5. У групах по 40 дітей. Місць не вистачає через переселенців. Зі школами — те саме. За два роки відкрили п'ять приватних дитсадків. Але ціни вищі, ніж у столиці. Комуналка дорожча. Куб води — 13 гривень, тоді як у Києві — 10.

Донеччанин 31-річний Богдан Міліченко переїхав до столиці в червні 2014-го.

— Почти год ездил с Троещины на работу в Соломенский район столицы, — каже Богдан. — На дорогу в одну сторону шло полтора часа. Весной прошлого года сняли с женой двухкомнатную квартиру в Боярке за 3 тысячи гривен. А за однокомнатную на Троещине отдавали 5.

На дорогу витрачає годину. За проїзд віддає на 3 грн більше, ніж у столиці.

— Плачу 12 гривень, але їду без пересадок. Можу на півгодини довше спати. У рік на оренді економимо 24 тисячі гривень. Ціни в супермаркетах не відрізняються від київських.

— У Донецьку двокімнатну квартиру продав за 14 тисяч доларів. Ще 5 тисяч позичить тесть. Хочемо купити однокімнатку за 20–22 тисячі доларів, — говорить Богдан. — Дивився у Вишневому на 27 "квадратів" за 18 тисяч і в селі Крюківщина — за 22 тисячі. Дружина хотіла вкласти у новобудову. Але це невигідно. Треба ще років зо два чекати, доки завершать будівництво.

— Попит на квартири в передмісті з'явився ще п'ять років тому, — каже 33-річна Валерія Юревич, менеджер київського агентства нерухомості. — За однокімнатку на Оболоні можна взяти 2-кімнатку в Бучі чи дві однокімнатки в Ірпені. У новобудовах Вишневого чи Боярки квадратний метр продають у середньому по 14 тисяч гривень.

— Лідерами з продажів нерухомості є Києво-Святошинський і Броварський райони. Коли у столиці подорожчала оренда, кияни почали з'їжджати у передмістя — Вишневе, Боярку, ­Петропавлівську Борщагівку, Бучу, Ірпінь, Бровари. Зняти квартиру тут можна на третину ­дешевше.

— Житло в передмісті шукають переселенці. Часто орендують 3-кімнатну квартиру на дві-три сім'ї. Така у Броварах може коштувати від 4,5 тисяч гривень на місяць.

Квартиру купили на весільні гроші

— Узяли квартиру в Ірпені в березні 2011-го, — розказує колишня киянка 29-річна Ірина Гусейнова. — 25 тисяч нам подарували батьки й родичі на весілля. Ризикнули і вклали гроші в будівництво на етапі заливання фундаменту. Батьки були проти, щоб ми з Києва переїжджали в передмістя. Але у столиці за такі гроші нам світила хіба кімната в комуналці. Заселилися в жовтні 2012-го. За три роки життя тут змогли відкласти ще 20 тисяч доларів. Торік продали однокімнатку й купили 3-кімнатну квартиру в новобудові. На роботу їздимо машиною. Добираємося швидше, ніж колеги, які винаймають квартиру біля метро. Вікна спальні виходять на ліс.

Зараз ви читаєте новину «"За однокімнатну квартиру на Оболоні можна взяти двокімнатку в Бучі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути