неділя, 15 жовтня 2006 17:32

За хлопчиком з лісу до хати гнався кабан

Автор: фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  Микола Виборний із села Студенок Ізюмського району Харківської області скаржиться, що екологи позбавляють його та односельців засобів для існування
Микола Виборний із села Студенок Ізюмського району Харківської області скаржиться, що екологи позбавляють його та односельців засобів для існування

— Дикі тварини цього літа з"їли кожне третє стебло з мого поля. Наші діти бояться виходити із дворів після того, як за 9-річним хлопчиком з лісу до хати гнався кабан, — розповідає фермер Сергій Кохан із села Студенок Ізюмського району Харківської області. — Я вирізаю скотину, бо нічим годувати, ніде запастися сіном. Курей не можу випустити на подвір"я, бо шуліки крадуть. Лисиці у двір лізуть. Це ж не ті тварини, що в Червоній книзі! Їх і так забагато, а тут ще охоронятимуть.

Село Студенок розташоване на самій межі Харківщини і Донбасу. Поруч із селом — густий праліс. Селяни твердять, що біля Студенка розвелося забагато диких тварин. Вони нищать їхню городину і крадуть свійську птицю, в останні чотири роки — після того як в околиці екологи заборонили полювання. А зараз природоохоронці, на думку селян, зовсім знахабніли — взялися втілювати в життя проект заповідного урочища "Яремівське", зазіхаючи, мовляв, на сільські угіддя.

— Ми любимо свій ліс, самі садимо щороку нові деревця. Але нас ніхто не спитав, чи хочемо ми, щоб тут був заказник, — обурюється голова Студеноцької сільради Володимир Бурлака і розгортає карту майбутнього заказника. — Ось місцина, де має бути центр заказника, значиться як "болото". А насправді тут наші луки, розпайовані землі, де селяни вирощують сіно для худоби. Як нам без них? Ми й так ледь животіємо. Вже кілька років нам не дозволяють рибалити й полювати. А зараз заборонять проганяти худобу через луки, збирати ягоди, гриби і дрова. У нас же немає газу! Селяни звикли обігрівати домівки сушняком, який підбирали у лісі.

Вже кілька років нам не дозволяють рибалити й полювати

У Студенку поширилися чутки, що заказник "замовив" бізнесмен Валерій Ловчановський, який має дачу в селі. Начебто саме він дав гроші на розробку проекту урочища "Яремівське". Бізнесмен, мовляв, хоче возити у ті ліси туристів і заробляти на цьому.

Із гаслами, що рідкісні за різноманітністю флору та фауну біля Студенка потрібно охороняти, студенти-біологи із Харкова встановили постійне чергування на в"їзді в майбутній заказник. Вони називають себе громадськими інспекторами й стежать, щоб ніхто не порушував спокою природи. Крім студентів, майбутнім заказником опікується харківська екологічна група "Печеніги".

— Заповідник необхідний! — твердить голова "Печенігів" Сергій Шапоренко. — Чому Харківська область — на одному з останніх місць в Україні за заповідним фондом?

Екологи радять фермерам, які зазнали втрат через набіги диких тварин, звертатися до суду. За законом, мовляв, держава має відшкодувати збитки. Також пропонують переймати досвід селян із тих місцевостей, де вже діють заказники. Сергій Шапоренко також запевнив, що селянські луки в заказник площею 900 га входити не будуть.

Селяни пропонують віднести кордон майбутнього заказника на 15 км від Студенка, за річку. Кажуть, що тоді не заважатимуть тваринам, а тварини їм. Яким усе-таки буде майбутній заказник, вирішать депутати Харківської облради на наступній сесії.

Зараз ви читаєте новину «За хлопчиком з лісу до хати гнався кабан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути