пʼятниця, 03 серпня 2012 00:00

Водіям заборонили знімати даїшників на камеру

Автор: фото з сайта www.newsper.net
  Віце-президент Міжнародної федерації захисту прав водіїв Вадим Карнаухов: ”В управлінні ДАІ планують збільшити прибуток від хабарів”
Віце-президент Міжнародної федерації захисту прав водіїв Вадим Карнаухов: ”В управлінні ДАІ планують збільшити прибуток від хабарів”

15 діб арешту або штраф від 136 до 255 грн отримає той, хто без дозволу фотографує або знімає на відеокамеру роботу працівників Державтоінспекції. Про це заявляє 60-річний Володимир Рєзніков, заступник начальника УДАІ МВС України.

— Якщо громадянин не реагує на заборону відеозйомки, це можна розглядати як перешкоджання виконанню обов'язків правоохоронців, — каже Рєзніков.

В останні роки серед автолюбителів стали популярні відеореєстратори — пристрої, які кріпляться у салоні машини і фільмують оточення. Відеозаписи допомагають з'ясувати істину у випадку аварії. Водії знімають інспекторів, змушують їх дотримуватись законів. Відео згодом викладають в інтернет, інспекторів-хабарників карає керівництво.

— Роз'яснення Володимира Рєзнікова не має юридичної сили, лише спричинить спірні ситуації з водіями, — каже 51-річний Вадим Карнаухов, віце-президент Міжнародної федерації захисту прав водіїв. — Співробітника ДАІ не можна знімати без його згоди, якщо він не на роботі. Якщо ж виконує службові обов'язки — можна фотографувати і фільмувати.

Інспектори мають право вилучати відеореєстратори?

— Жоден закон їх не забороняє. Я навпаки раджу купувати відеореєстратори. За чотири несправедливі штрафи він окупиться. Нещодавно мене зупинили інспектори, хотіли скласти протокол, казали, що я не пропустив пішохода. Тільки сказав, що маю реєстратор — відпустили.

Чому інспектори негативно сприймають відеозйомку?

— Зйомка — це шлях зробити роботу даїшників прозорою. В управлінні ДАІ не хочуть цього. Очевидно, планують збільшити прибуток від хабарів і не бажають, щоб їм заважали.

Якщо фото- та відеозйомку таки заборонять, то яких наслідків варто чекати?

— Без фотофіксації даїшники не матимуть стимулу поводитися коректно і законно. Збільшиться кількість несправедливих звинувачень і хабарництва. На більшості відеозаписів, викладених в інтернет, інспектори поводяться неадекватно — тицяють фігури з трьох пальців, матюкаються і виривають камеру. Але це проблема ДАІ, а не водіїв. Міліціонер має дотримуватися закону і вміти реагувати на провокації. Якби хоч половина даїшників поводились законно — то ролики нецікаво було б виставляти в інтернет.

Зараз ви читаєте новину «Водіям заборонили знімати даїшників на камеру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути