пʼятниця, 27 листопада 2009 08:21

"Онук Кучми охоронцям кидав паличку і казав: "Біжи, забери!"

Автор: фото: Валерій Соловйов
  Президент Леонід Кучма з дружиною, донькою та онуком покладає квіти до Меморіалу слави в селі Новоселинці Новгородської області в Росії. Фото зроблено 9 травня 2004 року
Президент Леонід Кучма з дружиною, донькою та онуком покладає квіти до Меморіалу слави в селі Новоселинці Новгородської області в Росії. Фото зроблено 9 травня 2004 року

Колишній охоронець президента Леоніда Кучми 43-річний Микола Мельниченко став відомим завдяки оприлюдненню плівок із розмовами свого шефа. Працював у глави держави з 1996-го до 2000-й.

— Ніхто так швидко не росте у військових званнях, як офіцери з Управління держохорони. Генерала Сергія Кислова, керівника особистої охорони Кучми, у нас називали вискочкою. Він колишній політпрацівник, зумів сподобатися Леонідові Даниловичу. І майже як Гагарін отримував дострокові військові звання. Начальник охорони Ющенка Павло Альошин був прапорщиком і різко став генералом.

Звання — це своєрідний хабар, щоб мовчали. Охоронці знають багато таємниць: куди людина їде, що робить, із ким зустрічається.

Чи були смертельні випадки з охоронцями?

— Був один, але не смертельний. Охоронець президента Леоніда Кравчука Віктор Паливода йшов із босом по Харківському базару. Його вдарили ножем. Врятувало те, що лезу завадила кобура під пахвою.

Що мають робити особисті охоронці?

— На жаль, охорона виконує невластиві їй функції. Носять сумочки, портфелі, відкривають двері й навіть утюжать штани. Тому охоронців називають друзями або слугами, "дєнщиками". Коли онук Кучми був малий, він своїм охоронцям кидав паличку і казав: "Біжи, забери. Якщо не підеш, я дєду скажу і тебе звільнять". Охоронець мовчки приносив.

Чи була загроза життю Кучми?

— 1994 року в Чигирині влаштували театральне дійство на стадіоні. Виступали козаки з рушницями. 49 гвинтівок були заряджені холостими, а одна — бойовими.

А якісь кумедні випадки пам"ятаєте?

— У Харкові 1999-го в готелі не перевірили ліжко, на якому спатиме Кучма. Вночі ліжко зламалося.

Кому надають пожиттєву охорону?

— Тільки президентові. Для прем"єра, спікера вона зберігається ще рік після того, як вони йдуть із посади.

Зараз ви читаєте новину «"Онук Кучми охоронцям кидав паличку і казав: "Біжи, забери!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути