вівторок, 24 жовтня 2006 18:08

Венедикт Лавренюк створив 15 музеїв

Недільного вечора в Тернополі помер 72-річний музеєзнавець та етнограф Венедикт Лавренюк.

— Краще історію краю, аніж Венедикт Антонович, ніхто не знав, — каже товариш покійного Михайло Ониськів, 64 роки. — Не раз він сидів у центрі компанії і розповідав. А ще дуже любив "Амаретто". Як випивав 50 грамів цього лікеру, кращого оповідача не було.

Народився Венедикт Лавренюк в селі Мізюринці Шумського району. Закінчив історичний факультет Луцького педуніверситету. Працював заввідділом культури у Великих Дедеркалах, директором краєзнавчого музею в Кременці. Був першим головою Всеукраїнської спілки краєзнавців. Із 1976-го по 2003-й очолював Тернопільський обласний краєзнавчий музей. Створив 15 музеїв, зокрема Тернопільський художній.

— Сім"я в нього трохи інтернаціональна, — розповідає Михайло Ониськів. — Зять — сибіряк, дружина — білоруска. Венедикт любив співати білоруських пісень, яких навчився в дружини. На Різдво колядували в нього вдома. Венедикт Антонович іще жартував, що буде танцювати. Два роки тому йому ампутували ногу — хворів на цукровий діабет.

Лавренюка поховали на кладовищі в Підгородньому під Тернополем.

Зараз ви читаєте новину «Венедикт Лавренюк створив 15 музеїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути