четвер, 05 травня 2016 00:50

У зоні АТО автомат Калашникова можна купити за ящик горілки

— В Україні зараз 4,5 мільйона одиниць нелегальної зброї. Це вдвічі більше, ніж легальної, — каже 45-річний Георгій Учайкін, голова Асоціації власників зброї. — Найбільша небезпека, що таку кількість неможливо ідентифікувати. Люди купують для самозахисту. Незадоволене і збанкрутіле суспільство зі зброєю на руках може бути непередбачуваним.

Де взяли таку кількість нелегальної зброї?

— 1991 року в УРСР був мільйон військових. Коли розпався Радянський Союз, уся зброя залишилася на складах в Україні. Документи були в Москві. У нас зовсім не вівся її облік. Танки, БТРи, автомати вивозили і продавали вантажівками. У середині 1990-х років міжнародна спільнота визначила, що зброя України воює у всіх гарячих точках.

У зоні АТО зараз також багато непорахованої зброї. Первинне озброєння сепаратистам забезпечила міліція. Вона віддала їм ключі від своїх складів. Нині величезну кількість завезли з Росії. У Донецькій та Луганській областях є величезна ділянка кордону, яка не контролюється українською стороною. Через неї з Росії завозять автомати, танки, БТРи. Разом зі зброєю з українських складів її там, як фантиків. Натомість не вистачає продуктів. Автомат Калашникова можна купити за ящик горілки. Тут за нього треба віддати кілька сотень доларів. Вибудувалися маршрути, якими боєприпаси завозять на територію України.

Як із цим боротися?

— Боротися з цим явищем неможливо. Нам треба створити умови для придбання легальної зброї. Це знизить попит на нелегальну. Також дасть можливість частково легалізувати ту, що є на руках у людей. Зараз поліція не здатна вилучити її всю.

Рано чи пізно нелегальну зброю треба буде або легалізувати, або вилучити. Іншого варіанту немає.

Скільки часу треба буде, щоб легалізувати її?

— Перша хвиля буде дуже потужною. Можливо, 20 відсот­ків вдасться ­узаконити протягом двох років. Для цього ­треба прийняти закон про збройну амністію. Держава має ставити нелегальну зброю на облік і гарантувати людям, що вони не будуть покарані. Ці пільги мають діяти від шести місяців до року. Потім цей процес має бути сталим. Але головне навіть не те, що ми будемо ставити на облік цю зброю. Головне — люди перестануть її купувати. Так вдасться повернути все у законне ­русло.

Що держава виграє від легалізації зброї?

— Це підвищення рівня громадської безпеки. Нелегальна зброя буде поступово зникати з обігу. Її буде менше під час здійснення злочинів. Озброєних людей важче пограбувати або вбити. Вони зможуть захистити себе й оточуючих. Лише наявність закону, який дозволяє мати легальну зброю, позбавляє злочинців бажання перевіряти, чи є вона у вас.

4500 гвинтівок, пістолетів і револьверів, 58 тис. патронів, 239 гранат і 81 міну українці принесли в поліцію у березні 2016 року під час місячника добровільної здачі.

565  182 злочинів нарахували в Україні торік. З них 1526 — із застосуванням вогнепальної зброї. 2013-го на 563 560 злочинів нарахували 761 випадок із вогнепальною ­зброєю.

Зараз ви читаєте новину «У зоні АТО автомат Калашникова можна купити за ящик горілки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути