пʼятниця, 20 вересня 2013 11:34

В Україні навчились робити супердешеві протези

Автор: фото надане телеканалом ictv
  Дмитро Коваленко поки що ходить без протеза. Після примірки його відправили в Київ на вдосконалення
Дмитро Коваленко поки що ходить без протеза. Після примірки його відправили в Київ на вдосконалення

— Чотири роки благала Бога, щоб подарив Дімочці ручку. Щонеділі з онуками ходимо в церкву. Вийшли з храму й думаю: що це я прошу, такого ж не буває. А за кілька днів подзвонили з телебачення і сказали, що зроблять протез, — розповідає 56-річна Надія Коваленко із села Зарванці під Вінницею. Її онукові 7-річному Дмитрові Коваленку вперше в Україні виготовили протез руки на 3Д-принтері. Хлопець утратив пальці правиці три роки тому під час пожежі.

— 2 лютого 2010 року невістка посварилася з матір'ю. З двома мужчинами поїхала до них у Луку Немирівського району, взяла дітей. Повечеряли, напилися, — каже Надія Василівна. Сама виховує Дмитра і його сестру 9-річну Христину. — Вугілля наложили повну грубу, дітей поклали до самої пєчки і заснули. Розгорілося, почало стріляти і попало на дитяче одіяло.

Сусідка побачила в хаті світло. Викликала пожежників, бо електрики там не було. Рятувальники несли дітей на руках 2 км до траси.

— Тоді дуже снігу намело, не могли проїхати. Діма був у маєчці, футболці та комбінезоні. Геть майка прогоріла. Невістка втекла з лікарні наступного дня. Обоє дітей сильно обпеклися. Місяць лежали в лікарні. Ми із сином — біля них. У Христини ноги попечені, пальці росли вверх. Після кількох операцій вирівнялися, — тремтячим голосом розповідає Надія Коваленко. — Дімі удалили пальці на правій ручці.

Хлопець ходить у садок для дітей із вадами розвитку.

— Не говорив до 5 років. Два роки з ним логопед займався, зараз уже добре балакає. Робить усе лівою рукою — посуду помиє, курей зранку нагодує. Пише і на ноутбуці клацає. Вдягнутися я помагаю.

Батьки дітьми не цікавляться, каже Надія Василівна.

— Син часом прийде, уроки допоможе зробить. Невістка геть спилася.

За три роки Дмитрові зробили кілька операцій.

— Нам запропонували знятися в передачі й виготовити протез безкоштовно. Ми приїхали в Київ. Діма зрадів, що рука тепер буде. Протез потрібно ще доробити, бо ладошка зігнута вниз, як гачок.

Надрукували робо-руку за п'ять днів.

— 3Д-принтер замовив у Штатах два місяці тому, — каже столичний програміст Тимофій Ясинський, 25 років. — Коштує близько 3 тисяч доларів. Моя фірма робить об'ємні моделі ювелірних прикрас. Цікавився в інтернеті всіма можливостями апарата. Побачив, що можна друкувати і протези. Телевізійники запропонували допомогти хлопчику. Я погодився.

Протез виготовлений із фотополімеру, що плавиться при +300°С.

— Це рідина, що від світла у принтері стає твердою. Води не боїться, — розповідає Тимофій.

Модель робо-руки розробляв інженер-протезист. Усередині протеза є кілька липучок, що фіксують його вище ліктя.

— Від кожного пальчика йде ліска. Підіймаєш руку — пальці стискаються, опускаєш — розтискаються. Дитина може брати яблуко, тарілку, іграшку. Тримати ручку, ложку. Писатиме й малюватиме погано — бо окремо пальці не гнуться. Великий — трохи відігнутий, ним можна клацати по клавіатурі. У хлопчика долоня не рухається, зігнута донизу й трохи вивернута. Коли вдягли протез, згиналися лише кілька пальців. Мусив узяти на вдосконалення.

На каркас одягнуть силіконову рукавичку — буде подібний до справжньої руки.

— На звичайний протез треба щонайменше 10 тисяч доларів. Наш обійшовся у 800 гривень. Звичайні виготовляють кілька місяців, а цей — за пару тижнів. Їх можна робити для рук, ніг, вух. Якщо купити прилад у лікарню, зможуть надавати протези всім, хто цього потребує. Протези на 3Д-принтерах виготовляють у Німеччині, США, Китаї, Франції, Нідерландах, Канаді. Роблять щелепи, колінні суглоби, частини черепа. Але для цього потрібні потужніші прилади, що коштують по 2 мільйони доларів. В Україні їх ще нема, — пояснює Тимофій Ясинський.

— Протез на 3Д-принтері — новинка в Україні, — каже хірург 34-річний Михайло Загрійчук зі столичного Інституту хірургії і трансплантології ім. Шалімова. — Та й у світі ще недостатньо досліджені такі апарати.

Є сенсорні протези. У таких пальцями можна рухати окремо, обертати кисть, брати предмети. Коштують близько 100 тис. грн.

Прилад "ліпить" копію з комп'ютера

3Д-принтер — це прилад, що шар за шаром накладає полімер і створює фізичну копію об'єкта з комп'ютерної моделі. Будь-яке цифрове зображення можна перетворити на предмет, швидко "надрукувати" найскладніший елемент. У цій технології використовують різні види пластика, порошок, фотополімерні смоли, силікон, віск, метал. Принцип роботи базується на технології плавлення пластика. Застосовують в інженерії — виготовляють прототипи моделей, макети будівель — і в медицині, зокрема при зубному протезуванні.

Виготовили кістки черепа

У березні цього року американські хірурги на 75% замінили кістки черепа імплантом, виготовленим на 3Д-принтері. Пацієнт розбив голову в автомобільній катастрофі. Полімер, з якого виготовили протез — сумісний із тканинами людини, подібний до кістки за характеристиками, просвічується рентгеном — це важливо для подальшого лікування. Створена на комп'ютері "латка" ідеально підходить людині, бо виготовлена за формою її голови.

Зараз ви читаєте новину «В Україні навчились робити супердешеві протези». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути