пʼятниця, 12 лютого 2016 00:00

У ставу втопилися тринадцять зубрів

Автор: ФОТО З САЙТА www.misto.vn.ua
  Мертві зубри лежать на ­березі ставу в селі Трибухи ­Літинського району на Вінниччині. Вони провалилися під лід
Мертві зубри лежать на ­березі ставу в селі Трибухи ­Літинського району на Вінниччині. Вони провалилися під лід

У селі Трибухи Літинського району на Вінниччині ­цього тижня єгері дістали зі ставу туші семи мертвих зубрів. Їх сполохали браконьєри, і тварини провалилися під лід.

— Туші почали діставати ще 30 січня. Тоді знайшли ­вісім трупів, — каже мисливствознавець Хмільницького ­лісгоспу 42-річний Володимир Ткач. — Були під льодом, тому їх при­йшлося вирізати. Не всіх тварин одразу помітили. Вони спливали за 10 метрів від ополонки. Серед загиблих — двоє телят.

Сліди крові також знайшли на березі ставу. Лісники підозрюють, що браконьєри вбили ще двох тварин. По слідах визначили — туші вивезли мотоблоком і возом.

— Зараз найбільше хвилюємося, що браконьєри могли загнати на ставок головну самицю. Одна з туш — її розміру, — пояснює Ткач. — Перевірити живих зубрів тяжко. Вони налякані й не підпускають до себе ­людей.

Шкури й роги загиблих зубрів лісники залишили собі. Кістки та м'ясо спалили на Калинівському ветсанзаводі з виробництва м'ясо-кісткового борошна.

— Перші вісім шкур ми продали таксидермістам. ­Майстри, мабуть, зроблять із них опудала. Господарство отримало по 10 тисяч гривень за кожну. За ці гроші купимо тепловізор. Ще сім шкур лежать. Не можемо знайти покупців, — говорить чоловік.

На Вінниччині жив 101 європейський зубр. Зараз лісники заново перераховують тварин. Усього в Україні було до 300 зубрів. Вид занесений до Червоної книги.

Зараз ви читаєте новину «У ставу втопилися тринадцять зубрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути