пʼятниця, 24 червня 2016 06:55

У Горішніх Плавнях немає вивісок із новою назвою міста

Автор: Анна ЛАКИЗА
  Жителі міста Горішні Плавні — колишнього Комсомольська на Полтавщині, гуляють неподалік Свято-Миколаївського собору. До нього через паркове озеро веде підвісний міст
Жителі міста Горішні Плавні — колишнього Комсомольська на Полтавщині, гуляють неподалік Свято-Миколаївського собору. До нього через паркове озеро веде підвісний міст

— Які такі плавні? Ви хоч нікому не кажіть. Ми етого названія нє прівєтствуєм. Оце насмішили мене сьогодні. Ще ніхто такого не спрашував, — каже касирка в товстих окулярах на автовокзалі міста Кременчук Полтавської області. Купую квиток до Горішніх Плавнів. Таку назву отримало місто Комсомольськ після перейменування. — Даже в білєті написано: Комсомольськ. Їдьте з Богом, — закриває віконце.

З обласного центру до Горішніх Плавнів — 105 км, курсує один автобус. Із Кременчука — маршрутки що 10 хв. У салоні лунають "Золотые купола" Михайла Круга. Водієві — років 40. Він у джинсових шортах і темних окулярах. Відчиняє вікно.

— Родичі з Житомира дзвонять і прикалуються з нової назви. А мені нравляться Горішні Плавні. Дуже гарно, — каже. — Може, людей більше їздитиме в таке знамените місто. Але поки що туристів не зустрічав. Катаються тільки на роботу із Кременчука.

Сесія міської ради хотіла залишити назву Комсомольськ. Мовляв, вона походить не від "комсомолу", а від колективу молодих соціально мотивованих людей справжніх козаків. Такий варіант був не можливий, за законом про декомунізацію. Комітет Верховної Ради з питань місцевого самоврядування підтримав пропозицію Інституту національної пам'яті про перейменування Комсомольська на Горішні Плавні.

На в'їзді до міста розмальований в синьо-жовте надпис "Комсомольськ. Заснований 1960 року". В'їжджаємо на центральний проспект Героїв Дніпра — колишній Леніна. Перейменували також три вулиці — Радянську на Соборну, Петровського — на Доброхотова, Котовського — на Лесі Українки.

У Горішніх Плавнях 55 тис. жителів. Кожен третій — пенсіонер. Місто переважно забудоване 5- і 9-поверхівками. Громадського транспорту немає. Зупинки — з пластиковим накриттям та дерев'яними лавами. Без надписів. Кілька разів на день службові автобуси розвозять працівників із двох найбільших підприємств — Полтавського і Єристівського гірничо-збагачувальних комбінатів. Підбирають і городян.

На першому поверсі міськради розташований Клуб першопрохідців. Він об'єднує близько 400 людей, які будували Комсомольськ.

— На громадських слуханнях усі першопрохідці проголосували проти Горішніх Плавнів, — голова клубу 74-річна Віра Станіцька сидить за робочим столом. У неї коротке кучеряве сиве волосся. Нафарбовані губи. Говорить то російською, то українською. — Але верхівка країни нас не чує. Так не поважати людей, які своїми руками поставили місто. Тут же був пустир. Спали в наметах, просилися в найближчі села на квартири. Яка була радість, коли відкрили перший гуртожиток на вулиці Миру. Ми вважаємо, що Комсомольськ — історична назва. Тільки діла до цього нікому немає. Придумали декомунізацію. Краще зробили б європейські пенсії.

За 5 км від центру розташований Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат. Це найбільший виробник і експортер залізної руди в Україні. На підприємстві працюють близько 8 тис. людей. Його контролює мільярдер, народний депутат 42-річний Костянтин Жеваго.

Машини проїжджають за перепустками. Для перехожих — вхід вільний. Охоронець просить не фотографувати.

У їдальні комбінату харчуються і його працівники, і городяни з найближчих офісів. Поїсти можна за 10–20 грн. Після обіду на зміну повертаються двоє чоловіків. Говоримо біля порогу. Вони не представляються.

— Нам классно живется. Зарплата — около 5 тысяч. Хватает и с девушкой погулять, и покушать вкусненького. Нигде в Украине молодежь не получает столько. Я здесь в техникуме выучился. И сразу на работу, — каже нижчий, із борідкою.

— Нам усе рівно — Комсомольськ чи Горішні Плавні. Головне — рівень життя. Місто багате, зелене, просторе. А для пенсіонерів це, канєшно, трагедія, — каже на ходу другий. Завертають за їдальню.

У пологовому будинку цього дня нікого не виписують. У кабінеті на другому поверсі перебирає папери старша акушерка 55-річна Ольга Федорченко. У довідках пишуть — новонароджені є жителями Комсомольська, каже.

— Усі документи приходять зі старим написом, — показує бланк на виписку. — Зверху не було вказівок. Та й батьки не запитують, — каже швидко. Посилається на зайнятість.

За два дні не помічаю в місті жодного надпису "Горішні ­Плавні".

62-річна Галина Грінько пече пиріг із вишнями. Із на три роки старшим чоловіком Олександром мешкають у 2-кімнатці на вул. Добровольського.

Обоє — на пенсії. Раніше працювали на Полтавському гірничо-збагачувальному комбінаті. Галина Миколаївна була бухгалтером. Олександр Васильович — електриком у цеху мереж і підстанцій. У шлюбі 45 років. Мають двох доньок і стільки ж онуків.

— Ця квартира в нас з 1979 року. Всі працівники отримували. Зараз теж молодим сім'ям дають, — каже Галина Миколаївна. — Ми недавно помогли купити доньці і зятю 2-кімнатку за 18 тисяч доларів. Вони працювали в Італії. Він — на будівництві, вона доглядала за пенсіонерами. Тоді роботи не стало, повернулися.

— Влада тільки очі замилює, що нас чекають у Європі, — Олександр Васильович заходить із балкону, курив. — Про людей забули. І нічого в нас не питають, хоч і прийняли закон про місцеве самоврядування. А рухаємося до диктатури. Ніби в Києві видніше, жити нам у Горішніх Плавнях чи в Комсомольську. Нав'язують свою думку.

Галина Миколаївна показує у вікно на покошений бур'ян біля будинку.

— Це заслуга ще Олександра Попова (був мером Комсомольська 1994–2006 роках. Потім очолював Київську міськдержадміністрацію. Причетний до силового розгону студентів на Майдані в листопаді 2013-го. — ГПУ). Отак він налагодив роботу комунальних служб. Завжди прибрано в місті.

— А взимку під час снігів цілу ніч працює техніка, — додає Олександр Васильович.

Пляжі набережної Дніпра облаштовані дитячими й волейбольними майданчиками. Кілька чоловіків рибалять. З'їжджаються підлітки велосипедами, вмикають музику на телефонах.

— З мамою і бабусею тільки й споримо про Горішні Плавні. Кажу родичам: "Досить жити минулим. Це вже історія. Комсомол уплил в прошле". Нічого не докажеш їм. Уперлися — й усе, — говорить Тетяна Зайцева, 21 рік.

Із друзями лузають насіння.

— Мої батьки — такі самі. А ми не хочемо, щоб уся Україна вважала нас хтозна ким. Мої друзі їздили на Майдан. Потрібні зміни. На роботу не влаштувалися. Немає такого, щоб відкривалися фірми для сучасних фіхівців. Треба перебиратися в обласний центр, Дніпропетровськ чи столицю, — долучається подруга. Називається Оленою. — Але нічого. Головне — не бути пасивними.

Починається дощ.

Центральний ринок розташований ­наприкінці просп. Героїв Дніпра. Під шиферним накриттям — м'ясо, молочка, овочі та фрукти. Далі — будівельні й побутові матеріали в невеликих кіосках.

Зранку скуповуються 27-річна Аліна і 26-річний Олег Ковалі. Три роки тому переїхали із Кременчука. Винаймають 1-кімнатку за 2 тис. грн. Чоловік — програміст. Жінка — продавщиця у продуктовому магазині. Підходять до ятки з овочами. Кілограм огірків коштує 14 грн, помідорів — 33.

— Олєжка получає до 10 тисяч на місяць. Я — 3. Вистачає з головою, — каже Аліна. Беруть по 2 кг огірків і помідорів. — У Кременчуці продукти дешевші. Але й зарплати нижчі. Тут можемо назбирати на відпочинок. Торік їздили в Карпати на два тижні. Подруга теж збирається сюди перебратися. Вона знає англійську. Набрала малечі для репетиторства.

Подружжя купує свинину, яйця, домашню сметану. Їдуть додому таксі.

Зараз ви читаєте новину «У Горішніх Плавнях немає вивісок із новою назвою міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути