Ексклюзиви
середа, 12 липня 2006 17:42

Упорядкували могили українських вояків у Польщі

Автор: фото: надане організацією ”Національний Альянс”
  Члени організацій ”Національний Альянс”, ”Пласт” та ”Молода Просвіта” встановлюють нові хрести на цвинтарі вояків УНР біля Кракова
Члени організацій ”Національний Альянс”, ”Пласт” та ”Молода Просвіта” встановлюють нові хрести на цвинтарі вояків УНР біля Кракова

Сьогодні, 12 липня, до України повернулися півсотні членів українських молодіжних організацій "Національний Альянс", "Пласт" та "Молода Просвіта". Два тижні вони впорядковували могили вояків Української народної республіки біля міста Краків, що в Польщі.

— Солдати з війська Симона Петлюри потрапили до Польщі 1920 року, після поразки Директорії, — розповів "ГПУ" голова молодіжної громадської організації "Національний Альянс" Ігор Гузь, 24 роки. — Там вони жили в таборах, де під час Першої світової війни вмирали від хвороб і поранень. Частина українців просто залишилися жити у цій країні, й потім їх ховали поряд із загиблими під час війни товаришами. Таких цвинтарів у Польщі багато, і вони занедбані.

Акцію "Пам"ять без кордонів" із упорядкування українських цвинтарів у Польщі молодіжні громадські організації влаштовують уже четвертий рік поспіль.

— Цього року хлопці й дівчата з Луцька, Рівного, Черкас, Кривого Рогу, Полтави, Одеси впорядкувати могили, встановили українські хрести на двох кладовищах вояків УНР, — каже Ігор Гузь. — Ще ми налагоджуємо контакти з українською діаспорою та польськими молодіжними об"єднаннями.

У Польщі українці жили у наметах на базах скаутської організації "Об"єднання харцерів Польщі", яка допомагала проводити акцію. Її підтримало і польське Міністерство охорони пам"яток. Поїздці посприяли також Волинська облдержадміністрація та міськвиконком Луцька. Наприкінці серпня цього року українці допоможуть полякам упорядкувати на Волині могили загиблих під час операції "Вісла".

Зараз ви читаєте новину «Упорядкували могили українських вояків у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути