Ексклюзиви
вівторок, 30 серпня 2011 06:30

Теребовля старша на 400 років

У райцентрі Теребовля на Тернопільщині археологи знайшли добре збережене житло слов'ян початку Х ст. Виявили також кераміку Х–ХІІІ ст. і кістяний гребінець.

— Ця знахідка дозволяє зробити висновок, що місто на 400 років старше, аніж описано у літописній історії. Поляки писали, що до приходу сюди князя Василька Ростиславовича тут була пустка, ріки текли молоком, а нікого не було. Тепер виявилося, на початку Х століття тут існував потужний племінний общинний центр, — розповідає 48-річна Марина Ягодинська, директор Тернопільської обласної інспекції охорони пам'яток історії та культури.

Разом зі студентами першого курсу педагогічного університету вона два з половиною тижні проводила археологічні розкопки на території Теребовлянського замку.

— Їжджу в експедиції до Теребовлі із 1984 року. Це перші стаціонарні розкопки на території замку. Раніше біля нього нічого не розкопували, бо ніби там культурного шару не було. А виявилося, є і в хорошому стані, — продовжує дослідниця. — Пробний розкоп ми заклали розміром 6 на 8 метрів, аби зорієнтуватися, що там і як. На глибині 60 сантиметрів виявили житло каркасно-стовпової конструкції. То лише перша знахідка.

Донедавна учені вважали, що Теребовлю заселили у ХIV ст. Тернопільські археологи продовжуватимуть розкопки. Сподіваються відшукати оборонні споруди дитинця і довести, що у Х ст. там було залюднене місто.

Знайдене житло реконструюють на замовлення Національного заповідника "Замки Тернопільщини".

Зараз ви читаєте новину «Теребовля старша на 400 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути