пʼятниця, 24 лютого 2012 00:15

Танцівниця поміняла 12 суконь протягом вистави

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Головну партію спектаклю ”Анна Кареніна”, який ставили у столичному Оперному театрі у понеділок, танцювала львів’янка Марія Абашова. На фото сцена побачення з коханцем графом Вронським
Головну партію спектаклю ”Анна Кареніна”, який ставили у столичному Оперному театрі у понеділок, танцювала львів’янка Марія Абашова. На фото сцена побачення з коханцем графом Вронським

20 лютого у столичному Оперному театрі виступив російський балет Бориса Ейфмана. Показали виставу "Анна Кареніна". За основу взяли любовний трикутник між Кареніною, її чоловіком та графом Олексієм Вронським з однойменного роману Льва Толстого. Головну партію станцювала львів'янка Марія Абашова. Інші дві провідні ролі виконують також українці.

— Когда летел сюда, вспоминал 1977-й. Это были наши первые гастроли, — розповідає художній керівник балету 65-річний Борис Ейфман. — За кілька годин до початку вистави нам передали, що партійні працівники заборонили давати її. Наша танцівниця Алла Осипенко пообіцяла скоїти самогубство, якщо не вийде на сцену. Очевидно, цього злякалися і нам дозволили. Були великий скандал і великий успіх. Київські гастролі завжди успішні. У вас великі традиції балету і неперевершені танцівники. Київська балетна школа живить увесь світ кадрами високого рівня.

У першій сцені маленький хлопчик у коротких штанцях бавиться іграшковою залізницею. Біля нього Анна з чоловіком. Це єдина ідилічна сімейна сцена у виставі. Жінка зустрічає на балу Вронського. Решта балету — це їхні побачення, сварки в родині Кареніних та наркотичні галюцинації Анни після вживання морфію. Крім музики Петра Чайковського, використали електронні композиції.

— Если бы оркестр был, а так "Ютюб" получается, — говорить сивобородий глядач після першого акту.

Анна протягом вистави 12 разів міняє легкі, до самих п'ят сукні. У фінальній сцені смерті під потягом падає з підвищення, подібного до залізничної колії. Після вистави публіка схоплюється на ноги, з балконів і в партері кричать "браво".

— Фу, аж руки болят, — аплодує 50-річна Марина Соловій. — Хороший спектакль. Увесь на нервах. Я ходжу на вистави в нашій опері. Ця  сильно відрізняється — без пачок, сучасна хореографія делікатно поєднана з класичною. Таких красивих артистів на одній сцені ніколи не бачила.

Прем'єра "Анни Кареніної" відбулася сім років тому.

— Лев Толстой задовго до Фройда зробив глибокий психоаналіз підсвідомості жінки, її падіння, — розказує Борис Ейфман. — Якщо зануритися в усе написане Толстим, то одного балету не вистачить. Раніше тему морфію, який уживає Анна, всі обходили стороною. Наркотик відкрив мені ту безодню підсвідомого, куди героїня пішла і вже не повернулася. Морфій знищив її психіку, без нього вона не могла існувати. Кареніна вбила не себе, а чорну диявольську істоту, яка почала в ній жити. Це була сатанинська пристрасть, сексуальна залежність жінки від чоловіка. В Анні Бог переміг диявола.

Балет Ейфмана виник 34 роки тому як авторський та експериментальний. Сьогодні на рахунку трупи 40 вистав.

Зараз ви читаєте новину «Танцівниця поміняла 12 суконь протягом вистави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути