вівторок, 12 лютого 2013 07:30

"Свободівець" прийшов до Київради з ножем

Автор: фото: Андрій Шматов
  Громадські активісти намагаються 7 лютого зайти до будівлі Київради, незважаючи на опір охоронців
Громадські активісти намагаються 7 лютого зайти до будівлі Київради, незважаючи на опір охоронців

У п'ятницю, 8 лютого, Київрада прийняла бюджет столиці. У міську казну заклали 18 млрд грн. Урізали муніципальні надбавки вчителям, лікарям та іншим бюджетникам. Тариф на метро збільшили на 1,2 грн — до 3,2 грн. Щоправда, ціну на жетони обіцяли поки що не піднімати — різницю метрополітену компенсує місто. Напередодні на засідання намагалися прорватися представники громадських організацій та опозиційних партій.

— Може, давайте впустимо? Вони зараз двері виламають. Дамо їм у морду, — молодий охоронець на четвертому поверсі Київради пропонує старшому. Вчотирьох тримають двері. На них напирають активісти. Попереду нардепи від УДАРу в червоних футболках та "Батьківщини". Показують посвідчення через скло дверей.

— Ага, даси. Він тобі як наваляє. У нього нєпрікосновєнность, а ти в тюрмі сидітимеш. Держи, — відказує старший.

Розглядати бюджет Київрада мала у четвер. Від 9.00 на Хрещатику, 36 пікетують близько 300 осіб із громадських організацій "Захистимо старий Київ", "Наступ", партій "Свобода", "Батьківщина" й УДАР.

О 9.20 активісти Ігор Луценко та Єгор Соболєв підходять до турнікетів на прохідній. Їх не пропускають.

— Ми хочемо зупинити дерибан столичної землі та публічно розглядати бюджет, — говорить Ігор Луценко, 34 роки.

— Контролюйте вхід, зараз ітиме "Свобода", — чути з рації охоронця. На вхідні двері навішують замок. З вулиці мітингувальники чіпляють на ручку пакети з мулом із полів Бортницької станції аерації. Протестують, що депутати не заклали грошей на її ремонт. Кілька чоловіків із синьо-жовтими прапорами намагаються виламати двері чорного входу.

Луценко та Соболєв перестрибують через турнікети. Охорона та служба безпеки накидаються на них ззаду, починається бійка.

— Ти скотина, тобі платять гроші, щоб ти мені руки заламував! — вигукує 35-річний Єгор Соболєв, відбиваючись від охоронця. Їм та ще близько 25 активістам, опозиційним депутатам Київради й нардепам удається пробратися на четвертий поверх. Але там їх зупиняє охорона.

— Слава Україні! Героям Слава! — скандують активісти.

Секретар Київради Галина Герега просить депутатів зайняти місця. У залі реєструється 87 зі 120. Немає жодного представника опозиції, але цієї кількості достатньо, аби засідати.

— У такому режимі ми працювати не можемо. Зберемося завтра, — каже Герега. Закликає втрутитися міліцію і обіцяє звернутися до прокуратури. Стверджує, опозиційні депутати не прийшли навмисне, щоб зірвати засідання.

Депутатка від "Батьківщини" 58-річна Тетяна Меліхова зауважує, що опозиціонери намагалися пройти через усі відомі їм двері, але охорона не пропускала.

У п'ятницю о 9.00 на вул. Богдана Хмельницького від станції метро Театральна до вул. Хрещатик припарковані вісім мікроавтобусів і два джипи із синіми міліцейськими номерами. Поряд — близько двох десятків "беркутівців". Частину огорожі біля Центрального універмагу прибрали.

22 активістів пропускають до зали через металодетектор. Наказують вивертати кишені.

— Вони змусили нас пройти подвійну реєстрацію, принизливий обшук. Це окозамилювання, а не відкритість, — каже Зорян Шкіряк, екс-депутат Київради.

Десятьох активістів проводять до зали засідань. Решта 12 сідають у фойє.

Через півгодини охорона Київради оголошує, що у "свободівця" Євгена Карася, який пройшов до зали, вилучили ножа.

— Навіщо його нести на сесію Київради? — охоронець показує кухонний ніж із дерев'яною ручкою.

— Євген бере участь у акціях проти незаконних забудов. Рейдери йому не раз погрожували вбивством, — виправдовує колегу активіст Руслан Андрійко".

Євген Карась, вийшовши з сесійної зали після засідання, заявив, що ножа здав сам.

— Думав зробити це ще в гардеробі, але там металодетекторів не було. Тому віддав лише тут, у руки охоронцеві. Депутати, мабуть, чекають, що до них із ножем прийдуть. Їм треба скандал, аби придумати, чому сюди не можна пускати людей, — як доказ Карась показує шмат запакованого шербету, шматочки від якого відрізав тим ножем.

У суботу голова КМДА Олександр Попов оголосив, що шукатиме іншого приміщення для засідання Київради, аби там поміщалися представники громадськості.

Зараз ви читаєте новину «"Свободівець" прийшов до Київради з ножем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути