пʼятниця, 14 жовтня 2011 10:29

Степан Гірчак знайшов найдорожчий гриб

Автор: фото надане Степаном Гірчаком
  9 жовтня об 11.50 Степан Гірчак сидить у лісі біля села Топільниця Старосамбірського району на Львівщині. Кілька хвилин тому він знайшов на цьому місці білий трюфель. Кум Роман сфотографував його з грибом, щоб розіслати фото знайомим
9 жовтня об 11.50 Степан Гірчак сидить у лісі біля села Топільниця Старосамбірського району на Львівщині. Кілька хвилин тому він знайшов на цьому місці білий трюфель. Кум Роман сфотографував його з грибом, щоб розіслати фото знайомим

— Чоловік півночі не спав. Безсоння мучило. Крутився з боку на бік, то вставав, то лягав. А о шостій ранку зірвався з ліжка, видзвонив кума Романа Кальку і погнав до лісу. Я подумала — геть здурів. А десь по 12.00 телефонує: "Ну, жінко, скоро розбагатіємо. Земляне серце відкопав". Да, думаю, таки здурів, — каже 30-річна Роксолана Гірчак зі Львова.

У неділю, 9 жовтня, її чоловік 33-річний Степан знайшов у лісі біля села Топільниця Старосамбірського району Львівщини делікатесний гриб — трюфель білий. Його вважають найдорожчим у світі. Росте під землею на глибині до 30 см.

— Ми з кумом збирали молоді білі гриби — якраз після дощу виросли, — розповідає Степан. — Підійшли трохи вище до соснового лісу — за лисичками. Я згинаюся, щоб зірвати гриба, і раптом бачу горбик у ґрунті. І таке, ніби звідти має щось вилізти. Подумав, що то білий гриб пробирається назовні. Попробував пальцем — ніби не рухомий. Став розгрібати руками глину. А там біло-жовті горбики прорізаються. Я про трюфелі цілу книжку колись прочитав. Знав, що під землею ростуть. Ледве дістав того здорованя — він трохи менший від моєї голови. І покликав кума подивитися. Він як побачив, аж за серце схватився. Став поміж деревами бігати, як навіжений, шукати й собі трюфеля. Але такий, певно, раз на кілька років у наших лісах трапляється. Я його в окрему сітку поклав, на дно светр постелив і поніс додому.

Гриб заважив 1,324 кг. Гірчаки помістили його у коробку і засипали рисом. Прочитали в інтернеті, що зберігати трюфель треба саме так.

Подружжя родом із сусідніх сіл Старосамбірського району: Роксолана — зі Стрілок, Степан — із Топільниці. Працюють у магазині плитки і сантехніки у Львові. Винаймають двокімнатну квартиру на окраїні міста. Мають двох дітей.

У середу опівдні Роксолана Гірчак іде в ресторан "Опера" на просп. Свободи у Львові. Напередодні домовилася про зустріч із шеф-кухарем Андрієм Британом, 37 років.

— Хочу продати трюфель. Учора цілий день обдзвонювала ресторани, — розповідає. — Та виявилося, у Львові з того гриба нічого не готують. Бо дорогий. Знайомі порадили до Андрія Британа звернутися. Він нібито колись працював із білим трюфелем. Чи купить, не казав. Не вірить, що це справді той гриб.

— Ну, показуйте, що у вас там є, — зустрічає на кухні Андрій Британ.

Роксолана виймає із кулька прозорий контейнер. У ньому світло-жовтий гриб, схожий на людський мозок.

— Я в шоці, — Британ робить великі очі. — Уперше такий бачу. Приносили мені колись карпатські, грам по 60, — ставить гриб на газету. Ножем надшкрябує шматок. Нюхає. — Точно він. Це один із різновидів білого трюфеля, так званий "трюфель-москаль". Має неяскраво виражений аромат. Пахне не тільки трюфелем, а й білим грибом і хвоєю.

Кухар фотографує гриб на мобільний. Обіцяє розіслати фото колегам з інших міст і допомогти продати трюфель.

 

Білий трюфель використовують як засіб від старіння

Торік на аукціоні в Макао, автономній території Китаю, білий трюфель вагою 1,5 кг купив власник місцевої мережі казино Стенлі Хо за $330 тис. Найбільший гриб цього виду вагою в 2,5 кг знайшли 1954 року. Подарували американському президентові Двайту Ейзенхаверу.

Трюфель підвищує статевий потяг, знижує ризик остеопорозу та анемії. Багатий на вітамін В. У косметології його використовують як засіб, що сповільнює старіння. Сироватки та емульсії на основі трюфеля відновлюють пружність шкіри, видаляють пігментні плями.

— Білі трюфелі збирають в Італії та Франції. Там теплий помірний клімат. Можливо, з глобальним потеплінням вони почали і в нас рости. За часів Австро-Угорської імперії сюди привозили ялинки з Альп, висаджували. Могли перенестись і спори трюфелів, — припускає 48-річний Ігор Антахович, директор Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру.

— Він як додаток і як окрема страва є в італійській і французькій кухнях. Найчастіше з нього готують соуси. У львівських ресторанах не подають білий трюфель. Буває чорний, він дешевший, — каже ресторатор 48-річний Вардкес Арзуманян. — Кілограм білого трюфеля в Україні коштує 800–900 євро.

 

Зараз ви читаєте новину «Степан Гірчак знайшов найдорожчий гриб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути