Ексклюзиви
вівторок, 09 липня 2013 07:28

"Справа про зґвалтування уже на третину розвалена"

"Справа про зґвалтування  уже на третину розвалена"
Фото Обозреватель

Григорій Клименко, адвокат підозрюваного у зґвалтуванні Євгена Дрижака із селища Врадіївка на Миколаївщині, просить суд змінити арешт на заставу. Каже, що капітан міліції не становить загрози суспільству.

Нагадаємо, уночі 27 червня у райцентрі Врадіївка Миколаївської області міліціонери Євген Дрижак, Дмитро Поліщук і таксист Сергій Рабіненко зґвалтували й побили продавщицю 29-річну Ірину Крашкову.

— Справа про зґвалтування на третину розвалена, — говорить 34-річний Ярослав Дунаєв, який захищає інтереси потерпілої. — У таких справах дуже важливі перші години після злочину, коли вилучають докази. Ірина та її родичі юридично обізнані погано, проґавили головне. Звинувачення в суді розсиплеться.

Чому?

— Ірину одразу повезли у лікарню, помили і поклали на операцію. А треба було зберегти доказ — узяти біологічні мазки. Колеги Дрижака і Поліщука вилучили головні докази — ту саму білизну. Де гарантія, що вони не підмінили її на чисту? Поліщук та Дрижак із першого дня були в лікарні, могли контролювати процес.

Їх звинувачують й у грабежі, бо в Ірини Крашкової зникли сумочка, телефон і сережка.

— Кримінал буде, коли експерт оцінить викрадене більш як у 70 гривень. Не думаю, що сумочку чи телефон оцінять дорожче. А сережку, скажуть, сама загубила.

Дуже важливі перші години після злочину, коли вилучають докази

А тяжкі тілесні ушкодження?

— Ірина — сильна жінка. Незважаючи на важкі травми, тримається, дає покази. Адвокат ґвалтівників у суді вимагатиме, щоб їх перекваліфікували на середні. Зараз народні депутати піаряться, що взяли справу під контроль. Та досі невідомо, чи є акти судово-медичного огляду Ірини. Їх треба два: перший має підтверджувати характер насильницьких дій, другий — що жінка не покалічила себе сама. Це не просто лікарський епікриз, а саме акт судово-медичної експертизи.

Чому до зґвалтування, грабежу і заподіяння ушкоджень не додали статтю "Замах на вбивство"?

— Звинувачення по такій статті в судах швидко розсипаються. Немає ж свідків, які бачили відкриті погрози. А повернення на місце злочину міліціонери і таксист трактуватимуть приблизно так: "Зрозуміли провину, вирішили допомогти".

Чому люди розгромили відділок міліції у Врадіївці?

— Тамтешнє керівництво міліції допустило чотири помилки: ушкодження кваліфікували як легкі, злочин намагалися приховати, затримали тільки таксиста Рабіненка, залякували людей по хатах. Наклалося ще незадоволення врадіївчан за нерозкрите вбивство Аліни Поркул (18 січня 2011 року у Врадіївці вбили 15-річну Аліну Поркул. Злочин досі не розкрили — "ГПУ").

Можуть усе повісити на таксиста, а іншим дати символічні терміни

Як новопризначеному начальнику врятувати ситуацію?

— Не пресувати народ за погроми і довести слідство до кінця. Але від нього нічого не залежить. Усе вирішує обласне керівництво. Навіть якщо Парсенюка (начальник Миколаївського обласного управління внутрішніх справ. — "ГПУ") звільнять, там залишаться його люди, методи роботи не зміняться.

Насильників посадять?

— Шансів 50 на 50. У Миколаївській області система відмазування злочинців доведена до автоматизму. Можуть усе повісити на таксиста, а іншим дати символічні терміни. Однак суддя може винести і справедливий вирок, щоб не збурювати народ. Як це було зі справою Макар (18-річну Оксану Макар 9 березня 2012 року зґвалтували і намагалися вбити  Максим Присяжнюк, Артем Погосян і Євген Краснощок. Перший отримав 15 років тюрми, другий — 14, третій — ув'язнений довічно. — "ГПУ").

Місцевих покарають за погром міліцейського відділку?

— Перші півроку — ні, потім — так. Начальника обласної міліції навіть не звільнили, а лише тимчасово відсторонили. Ситуація зміниться сама собою. Згодом. Коли більшість людей дозріють до бунту і створюватимуть народні загони самооборони.

Зараз ви читаєте новину «"Справа про зґвалтування уже на третину розвалена"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

117

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути