середа, 03 лютого 2010 07:31

Служба безпеки затримала п"ятьох російських шпигунів

Служба безпеки затримала п"ятьох російських шпигунів

СБУ затримала п"ятьох офіцерів Федеральної служби безпеки Росії. Вони намагалися отримати відомості, які становлять військову таємницю. Про це заявив голова СБУ Валентин Наливайченко.

Кадрового офіцера спецслужби Росії затримали, коли отримував від громадянина України відомості, що становлять держтаємницю. За надану інформацію офіцер передав українцю $2 тис. винагороди.

Росіянин зустрічався з агентом за 14 км від державного кордону України. Їхню зустріч прикривали в іншому автомобілі ще троє офіцерів ФСБ Росії та військовослужбовець оперативної групи російських військ Придністровського регіону Молдови.

За підлеглими спостерігав здалеку керівник, підполковник військової контррозвідки ФСБ. Він утік, залишивши колег. Під час обшуку затриманих вилучили цифрові диктофони, вмонтовану в авторучку відеокамеру, закамуфльований під брелок для ключів контейнер для зберігання цифрових даних, зокрема з інструкціями для агента. Доказ причетності ФСБ виявили на карті пам"яті мобільного телефону. Там були фотокопії таємної інструкції, яка регламентує агентурну діяльність ФСБ.

Усі затримані російські офіцери в"їхали в Україну з Придністров"я. Встановили, що кілька місяців тому вони захопили у Придністров"ї громадянина України. Доставили його на військову базу. Там, погрожуючи життю і здоров"ю його й родини, примусили до співробітництва. Проти старшого офіцера порушено справу за шпигунство. Рішенням Шевченківського райсуду Києва його арештували. Інші співробітники ФСБ після допитів і отримання пояснень вислані з України. Їм заборонено в"їжджати протягом п"яти років.

— Таку кількість російських розвідників в Україні упіймали вперше. Затримані російські військовослужбовці належать до контррозвідки. Думаю, то була не дуже вагома операція росіян тактичного рівня. Випадок не повинен значно вплинути на стосунки українських і російських спецслужб. Російський офіцер, проти якого порушено справу, може потрапити до української в"язниці, якщо в його діях виявлять склад злочину, — коментує "ГПУ" Олександр Скіпальський, 64 роки, керівник військової контррозвідки України у 1991–1992 роках.

Генерал-лейтенант наголошує, що Росія веде щодо України "тотальну, тактичну і стратегічну розвідку". І що для цього часто використовують територію Придністров"я.

Зараз ви читаєте новину «Служба безпеки затримала п"ятьох російських шпигунів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути