пʼятниця, 25 березня 2016 07:50

"Ішла піхота. Хвилями. Наші їх буквально шаткували"

Автор: ФОТО З САЙТА www.facebook.com
  Українські бійці тримають оборону на окраїні Авдіївки, у так званій промзоні. Це стратегічно важливе місце, яке дозволяє контролювати дорогу між Донецьком і Горлівкою
Українські бійці тримають оборону на окраїні Авдіївки, у так званій промзоні. Це стратегічно важливе місце, яке дозволяє контролювати дорогу між Донецьком і Горлівкою

"Сьогодні була одна з найважчих ночей в Авдіївській промзоні. Крім стрілецької зброї і мінометів, противник застосовував артилерійські установки й танки. Ішла піхота. Хвилями. На забій, — написав 23 березня у соцмережі журналіст 31-річний Роман Бочкала, який перебуває в місті Авдіївка Донецької області. — Наші їх бук­вально шаткували".

22 березня після обіду бойовики активізувалися по всій лінії фронту. Захисників Авдіївки накривали із мінометів 120-го і 82-го калібру, за даними штабу АТО. Близько сьомої вечора зробили 12 пострілів із танка. По позиції "Зеніт" на околиці міста з потужних гармат випустили чотири снаряди. Після півночі обстріли поновилися.

— За такої інтенсивності вогню з нашого боку теж не без втрат, — каже Роман Бочкала. — Важко десантникам. Що в них і як, не розголошуватиму. Вони в самому пеклі. Не легше й бійцям 58-ї Сумської бригади, яка тримає промзону. За ніч у них — п'ятеро поранених. Один зовсім важкий. А сепарів кидають на забій. З чим це пов'язано, не беруся судити. Точно хочуть вибити наших звідти. Їм підійшла підмога. Кадрові росіяни впереміш із місцевою шушерою. Її й кидають на фарш. Питаю в наших: з ким воюєте? — "Хтозна. За формою — в "горках" (матеріал, з якого шиють форму російської армії. — ГПУ). Відзнак немає. Живих не брали". Настрій у наших бадьорий.

— Околицю Авдіївки ми раніше не контролювали. Промислова територія була сірою зоною. За кількасот метрів починається дорога Горлівка — Донецьк, так звана Ясинуватська розв'язка, — розповідає військовий експерт 47-річний Юрій Касьянов. — Місяць тому наш взвод розвідки з 30 чоловік зачистив її. Бо сепари туди заходили й обстрілювали наші позиції. Отже, наші вийшли до розв'язки. Встановили вогневий контроль над нею. Сепаратисти не могли їздити з Горлівки до Донецька й назад. А раніше перекидали цією дорогою бронетехніку. Нашим її не було видно за пагорбом.

Хочуть повернути контроль над дорогою. Відкинути наші війська до самої Авдіївки. Але взяти місто не зможуть — не вистачить сил. Наші, звісно, не хочуть віддавати позиції. Бо це наша земля. До того ж, утримуючи їх, не дозволяють обстрілювати Авдіївку впритул. Там і надалі буде гаряче. Також — у Зайцевому, Докучаєвському. У цих місцях немає чіткої лінії розмежування. Це неминуче призводить до зіт­кнень. Але доки земля не підсохне — великого наступу не буде.

Зараз ви читаєте новину «"Ішла піхота. Хвилями. Наші їх буквально шаткували"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути