вівторок, 02 серпня 2011 07:45

Син Януковича взяв під контроль вугільну промисловість Донеччини

Автор: Фото: Наталія Чубенко
  Михайло Волинець:  ”Система побудована так, що навіть на найбільш збитковій шахті приватник може отримувати прибутки”
Михайло Волинець: ”Система побудована так, що навіть на найбільш збитковій шахті приватник може отримувати прибутки”

— Шахта в Макіївці — це цілісний державний майновий комплекс. Над ним, через договори про спільну діяльність, стоїть син президента Януковича — Олександр. Він повністю взяв під контроль вугільну промисловість у Донецькій області, — коментує аварії на шахтах минулої п'ятниці 55-річний Михайло Волинець, нардеп-"бютівець", гірничий інженер-механік.

— У Макіївці шахти нерентабельні, але можна ж робити бізнес на державних дотаціях, які потім осідають у приватних руках. Схема така: за договором про спільну діяльність занижується кінцева вартість вугілля для того, хто бере участь у договорі. А держава покриває високу собівартість. Наприклад, тонну продають за 600 гривень. А її собівартість — тисяча. Держава компенсує цю різницю. Виходить, держава несе збитки, шахти несуть збитки, а хтось багатіє. Система побудована так, що навіть на найбільш збитковій шахті приватник може отримувати прибутки через "приватизацію" державної дотації. Ніби прямо й не вкрав гроші, але прибуток виходить лише за рахунок державного бюджету, а не ринку.

Наскільки українські шахти небезпечні?

— Найнебезпечніші у світі. З початку року видобули десь 35 мільйонів тонн вугілля, а загинули понад 80 людей. Тож маємо 2,5 випадки на мільйон тонн. Якби таке сталося в Німеччині, то власник не відкупився б і своїм підприємством. А в нас я не знаю випадку, коли реальний власник чи винна людина понесла б відповідальність.

Якщо прибрати дотації?

— Загине вугільна галузь, залишиться, мабуть, лише шахта Засядька, яка прибуткова. Проблема в тому, що зараз вигідно через шахти грабувати бюджет України.

Часто прикриваються соціальним питанням?

— Влада справді боїться страйків шахтарів. Але ж і не вкладає грошей у створення нових робочих місць. Хоча державний бюджет передбачає виділення таких коштів. Та ніхто не знає, створювали за ці гроші робочі місця чи ні. Я думаю, насправді й ці гроші розкрадають. А це мільярдні кошти, призначені на реструктуризацію. У нас тихенько доводять усе до розвалу.

"Закон про концесію" створив усі умови, щоб фактично володіти шахтами. На початку серпня буде засідання двох комісій, де на конкурсних умовах віддаватимуть у концесію стратегічні об'єднання "Ровенькиантрацит" та "Свердловантрацит". Зараз літо, політичне затишшя, ніхто не цікавиться. Дуже хороші умови для проведення таких заходів.

4000

Приблизно стільки гірників загинули на шахтах за 20 років в Україні. Такі дані наводить незалежний експертний центр рятувальників у США. За цей час сталися понад 900 підземних пожеж та майже 50 вибухів.

2,5

Стільки загиблих шахтарів припадає на 1 млн т видобутого в Україні вугілля. У США цей показник становить 0,04, у Росії — 1,3, у Китаї — 0,7.

 

Зараз ви читаєте новину «Син Януковича взяв під контроль вугільну промисловість Донеччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути