пʼятниця, 14 червня 2013 05:45

Російську викладатимуть через брак фахівців іноземних мов

Російську викладатимуть через брак фахівців іноземних мов
фото: novynar.com.ua

Із нового навчального року школярі з п'ятого класу вивчатимуть другу іноземну мову. Набирає чинності відповідне розпорядження Міністерства освіти і науки. Серед переліку мов вказана також російська. Кожне управління освіти зібрало інформацію про те, яку саме мову вивчатимуть як другу іноземну п'ятикласники. 52% обрали німецьку, 23% — російську, 14% — французьку, 8% — англійську, 2% — польську, 1% — іспанську.

Чверть шкіл мають намір викладати російську через брак фахівців, які володіють європейськими мовами.

— Які б ми закони не приймали і хто б не бив себе у груди, є загальна тенденція вивчати іноземну англійську. От візьміть вміст інтернету, де російська мова займає не більше одного відсотка. Там домінує англійська. Останні роки Грузія робить мовний прорив, узявши на роботу кілька тисяч носіїв англійської мови, як рідної. Там розуміють: без неї в Європі робити нічого. Рік тому були страшні пристрасті через закон про мови. Але мовою нацменшин як складало тести 20 відсотків абітурієнтів, так і досі складає. Тому, якщо ми прагнемо в Європу, пріоритетною для нас буде англійська, — вважає 49-річний Віктор Громовий, експерт з освітньої політики.

— Російська не може бути другою іноземною, бо офіційно є мовою національної меншини, — говорить 51-річний Павло Полянський, голова правління Центру освітнього моніторингу.

Цього року 2% випускників шкіл обрали тестування з російської мови під час зовнішнього незалежного оцінювання. 6 тис. 902 учасники з 322 тис. 440 зареєстрованих — це найменша кількість охочих за весь період проведення ЗНО. Торік таких випускників було на 340 осіб більше.

Найбільш популярною з іноземних є англійська мова. Складати її зголосилося понад 91 тис. школярів. На тест з німецької, французької, іспанської записалися загалом близько 5 тис.

Зараз ви читаєте новину «Російську викладатимуть через брак фахівців іноземних мов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути