вівторок, 15 листопада 2011 00:15

Руйнується резиденція Богдана Хмельницького

Автор: фото: Інна ІЩУК
  Завідувач відділу масово-освітньої роботи Національного історико-культурного заповідника ”Чигирин” Олександр Чепурний показує недобудований дім батьків Богдана Хмельницького. На ньому немає даху
Завідувач відділу масово-освітньої роботи Національного історико-культурного заповідника ”Чигирин” Олександр Чепурний показує недобудований дім батьків Богдана Хмельницького. На ньому немає даху

У черкаському місті Чигирин руйнуються будівлі історико-архітектурного комплексу "Резиденція Богдана Хмельницького". Відкрита в жовтні 2009 року, вона так і не була добудована та передана на баланс Національного заповідника "Чигирин".

— Комплекс перебуває на території заповідника, тобто земля відведена в нашу власність, — розповідає Олександр Чепурний, 42 роки, із заповідника "Чигирин". — Поки що робоча комісія не затвердила акт здачі-прийому, тому наш заклад фактично не має ніякого відношення до будинків.

Символічну капсулу на місці будинку гетьмана заклали 2006 року. Тоді ж розпочали будівництво. Мали звести 12 споруд — адміністративних та господарських.

Резиденція потрапила до фіналістів акції "7 чудес України". До неї заходимо через залізну браму. Доріжки викладені бруківкою, газон — скошений, ростуть деревця, виноград. Обабіч воріт — дерев'яні будинки.

— Там стоять будматеріали, велосипед, на столі лежать книжки, під стіною — старе ліжко, — каже Чепурний. — Для технічних працівників.

Територія резиденції обгороджена парканом. На ній шість будинків: вартівня, курінь гетьманської варти, будинок гетьмана, військова скарбниця, генеральна канцелярія, сторожова вежа. В останньому розміщена котельня. Проте опалювали тільки перший рік від моменту приїзду екс-президента Віктора Ющенка. Торік тепла не давали.

Заходимо до будинку гетьмана. На підлозі — покоробився паркет.

— Він з хорошого матеріалу, але через недотримання технології, маємо тепер такі проблеми, — продовжує Олександр Іванович.

Раніше в кімнатах стояли тимчасові експозиції, але потім керівництво заповідника побоялося їх так зберігати й забрали. Стіни в приміщенні подекуди облущені.

— Це все наслідки швидкого будівництва. Не завжди витримували технологію. На штукатурку одразу наносили фарбу. Робилося все поспіхом, бо фінансували ривками. Два роки центральне приміщення — будинок гетьмана — стояло без даху. Ясно, що туди потрапляла волога. Та й відсутність опалення далася взнаки.

На господарському подвір'ї, що за огорожею, сторож складає суху траву. Скрізь — бур'яни. Праворуч від стежки стоїть поварня та людська (приміщення для прислуги. — "ГПУ"), без дверей і підлоги. Вікна забиті чорною подекуди розірваною поліетиленовою плівкою.

Ще повинні звести стайню. Ліворуч від стежки будинок батьків Хмельницького без даху. Недобудовані приміщення шпихліра та лямуса (комори для збіжжя й господарського знаряддя. — "ГПУ").

На будівництво резиденції держава виділила понад 43 млн грн. Близько 6 млн дали інвестори та благодійники. Прокуратура порушила кримінальну справу за розкрадання понад 5 млн грн генпідрядною організацією.

В облдержадміністрації обіцяють виділити на добудову резиденції 30 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Руйнується резиденція Богдана Хмельницького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути