середа, 08 квітня 2009 07:28

Роман Балаян отримав "Ніку"

Фільм українського режисера 67-річного Романа Балаяна "Райські птахи" отримав російську кінопремію "Ніка" в номінації "Найкращий фільм СНД і Балтії". Картина у прокаті від початку 2009-го. За це звання змагалися п"ять стрічок.

Психологічну драму Балаян зняв за мотивами творів російського письменника-емігранта Дмитра Савицького "Вальс для К" та "Нізвідки з любов"ю". У фільмі знялися Олег Янковський, Оксана Акіньшина, Сергій Романюк. Дія відбувається в СРСР на початку 1980-х.

— Хотел напомнить людям о прошлом, сказать, что туда нельзя возвращаться, — розповідає режисер. — Тогда я ничего не мог снимать. В эпоху Горбачева можно было все и в то же время — ничего. За то время шедевров я не родил. "Райские птицы" — результат моего долгого молчания. Нынешний кризис приведет в кино худших. Скоро проснется все дурное.

Премію "Ніка" заснував 1987-го Юлій Гусман. Переможців визначають таємним голосуванням члени російської кіноакадемії. Її очолює артист Олексій Баталов.

— Унікальний випадок. Премію отримала стрічка, яка вже у прокаті. Сподіваюся, чергова нагорода доведе політикам: в український кінематограф треба вкладати гроші, — каже Олег Кохан, 32 роки, продюсер фільму.

Директор української кінофундації Андрій Халпахчі торік відкривав фільмом "Райські птахи" кінофестиваль "Молодість".

— Стрічку показували в Парижі та Польщі, — каже він "ГПУ". — Там її сприйняли на "ура". Польський режисер Анджей Вайда сказав, це найкращий фільм за останні 10 років. Приємно чути такі компліменти на адресу українського кінематографа. В Росії багато кінопремій, вже й не розбереш, яка справді вагома. Але кожна для нас — маленький "Оскар".

"Ніка" визнала найліпшим російським фільмом 2008 року стрічку "Стиляги" режисера Валерія Тодоровського.

Зараз ви читаєте новину «Роман Балаян отримав "Ніку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути