пʼятниця, 25 березня 2016 07:40

Профтехучилищам не дадуть мільярд гривень із державного бюджету

Президент Петро Порошенко ветував закон про фінансування профтехучилищ із державного бюджету. Він передбачав виділення майже 1 млрд грн на підтримку спеціалізованої освіти.

У грудні торік професійно-технічні училища перевели на фінансування з місцевих бюджетів. Після цього забракло коштів на виплату зарплат і стипендій. 78 закладів у 14 областях мали заборгованість.

— ПТУ повинні фінансувати з держбюджету. Інакше місцеві "князьки" розподілятимуть між собою кошти на профтехосвіту та матеріально-технічну базу. Олігархи заволодіють приміщеннями, здаватимуть їх в оренду. В цьому ж зацікавлені представники бізнесу у Верховній Раді, — каже 75-річний Микола Жулинський, колишній віце-прем'єр, директор Iнституту літератури ім. Шевченка. — Нині в Україні важко знайти професійних будівельників, хороших майстрів. Але їх ще готують у ПТУ. В училища на безкоштовне навчання йдуть діти-сироти. Якщо депутати не подолають вето президента, наша професійно-технічна освіта опуститься до рівня країн Африки. Фахівців стане ще менше. Це вигідно країнам Західної Європи, бо українська робоча сила подешевшає.

Зараз ви читаєте новину «Профтехучилищам не дадуть мільярд гривень із державного бюджету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути