понеділок, 03 жовтня 2011 08:30

"Приватбанк" блокуватиме платежі учасників "МММ-2011"

Близько 700 тис. українців стали учасниками піраміди "МММ-2011", впевнений її засновник росіянин Сергій Мавроді, 56 років:

— Статистику по країнах не ведуть, але українців приблизно одна третина учасників, яких 2 мільйони.

"МММ-2011" з'явилося у січні цього року. Мавроді не приховує, що це фінансова піраміда. Уточнює, що учасники вкладають в середньому близько $1 тис.

— Напряму оголосили про всі ризики. Ніякого обману, все відкрито. Принцип той самий, що і 1994-го, але інакше організований. Владі не вдасться підігнати 17 КамАЗів до офісу фірми і вивезти всі готівкові гроші, а мене оголосити аферистом. Немає офісу, фірми, банківського рахунку. Є фізичні особи, які без умов, гарантій та обіцянок добровільно обмінюються грошовими знаками. Заборонити — це підірвати конституційний лад, принцип приватної власності.

Прем'єр-міністр Микола Азаров пообіцяв перевірити діяльність "МММ-2011". У Держфінпослуг пояснюють, відповідно до закону України, фінансові послуги надають винятково фінансові установи. Юридична особа "МММ-2011" статусу такої установи не має.

— Такої юридичної особи "МММ-2011" у природі не існує, — говорить Мавроді. — Ніяких фінансових послуг ніхто нікому не надає. А значить, і теми для розмови немає. І всі ці гучні та брудні заяви — лише порожній струс повітря. Те саме ми в Росії спостерігали на початку року — клятви чиновників найвищого рангу все негайно закрити, заборонити. І що? Та нічого.

Телефоную за номером, який вказаний на рекламі "МММ" в столичному метрополітені. Пояснюю, що хочу стати учасником.

— Вам необхідно освоїти скайп та інтернет. Усе відбувається в мережі. Також знайти тих, хто очолює осередки в Києві і підключитися, — каже Євген із Луганська. — При реєстрації можете отримати безкоштовно 20 доларів, поміняєте їх на ммм-долари, а за два тижні гроші знімете. Це близько 160 гривень. Маєте оформити банківську картку "Приват", потім фоткаєте чек і надсилаєте його Мавроді. Я в системі з березня. Знаю про ризики. Ціль піраміди — фінансовий апокаліпсис.

У "Приватбанку" пообіцяли блокувати онлайн-платежі учасників "МММ-2011". Їх ідентифікуватимуть як підозрілих.

— Подальші операції проводитимуть після документального підтвердження власником рахунку правомірності своїх дій, — уточнюють у фінустанові.

— Теоретично Україна та Росія — це 190 мільйонів населення. Якщо компанія працює рік, то 2 мільйони учасників набрати можна. Але на практиці я в такі цифри не вірю, — каже 32-річний Павло Мельник, фінансовий експерт з "МПП-консалтинг". — Середній вклад у тисячу доларів означає, що люди не довіряють. Вкладають маленьку суму. Піраміда — це завжди втрата грошей наприкінці, коли вона руйнується. За такою схемою побудували ринок нерухомості за останні п'ять–сім років. Доки ціна росла і набиралися нові учасники, піраміда набирала силу та гроші. Після кризи вона зруйнувалася. Єдина різниця між цією пірамідою та "МММ", те, що нерухомість залишається, хоч і значно дешевша. А тут нічого, окрім папірців.

Офіційно потерпілими 1994 року через діяльність "МММ" визнали 10 454 особи. За оцінками експертів, справжня цифра — 15 млн. 50 людей скоїли самогубство. Завдана шкода — $4–5 млрд. Мавроді відсидів у тюрмі чотири з половиною року.

Зараз ви читаєте новину «"Приватбанк" блокуватиме платежі учасників "МММ-2011"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути