середа, 08 травня 2013 07:15

Половина хат у селі — порожні

"На постійне проживання запрошуємо молоді сім'ї з дітьми, які потребують житла", — таке оголошення розмістив в одній з районних газет голова села Липчани Могилів-Подільського району на Вінниччині. У селі близько 600 жителів. Половина хат порожні. Найдорожча коштує 20 тис. грн.

— Хочу зберегти село. Люди вимирають, мало народжуються. У нас таке село гарне, поряд річки Дністер та Караєць, пляжі облаштовані для літнього відпочинку. Ліс є. Але хати пусті по всьому селі. Будинки кам'яні й глиняні. Присадибні ділянки від 10 до 40 соток. На житло даватимемо розстрочку на 10 років, хати зараз належать сільраді. Можлива виплата в кредит, — каже 43-річний Микола Сафтюк, голова Козлівської сільради, до якої належать Липчани. — Газу нема, й скоро, певно, не буде, бо далеко нам тягнути. Користуємося плитами, балонами. У кожному дворі криниця. Люди тримають корови, свині, кури.

Жителі працюють на сільськогосподарських підприємствах.

— У селі Козлів за сім кілометрів від Липчан є три господарства. Приїжджим теж буде робота. Узимку обрізають сади. Улітку просапують буряки, соняшник, овочеві культури, збирають черешні, сливи. Яблука рвуть улітку й восени, — розповідає Микола Іванович. — Середня зарплата 2100 гривень на місяць.

У селі є дев'ятирічна школа, фельдшерсько-акушерський пункт, дитячий садок, пошта. Ще клуб, бібліотека та два магазини.

— У неділю та четвер приїжджають торговці на базар, можна купити любі продукти. Також одяг продають, побутові товари. Православна церква є. До райцентру 40 кілометрів, щодня ходить автобус, — каже Сафтюк. — Щодня дзвонять по одній людині, розпитують, обіцяють приїхати.

Зараз ви читаєте новину «Половина хат у селі — порожні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути