середа, 26 червня 2013 00:15

Побори у "швидкій" будуть обов'язкові

Верховна Рада дозволила лікарням швидкої допомоги залучати кошти й добровільні пожертвування. Їх можуть давати і підприємства, й пацієнти. Депутати внесли зміни до закону про екстрену медичну допомогу. В такий спосіб узаконили додаткові побори, вважає 35-річна Наталія Ліхневська, фахівець із медичного права.

— Це означає, що ситуація в лікарнях швидкої допомоги стане такою ж, як у більшості медзакладів країни. Побори будуть обов'язкові. При реєстрації усім даватимуть якусь марку або квитанцію, в якій зазначатимуть конкретну суму, яку треба сплатити. Без цієї добровільної пожертви не лікуватимуть. Першу допомогу, звичайно, нададуть. А коли людина вийде з критичного стану, її або родичів проситимуть заплатити.

Яка буде сума пожертви?

— Лікарі швидкої допомоги в шоці. Вони кажуть: "Дай Боже, аби було у межах 100 гривень, а не більше". Не виключено, що в райлікарнях це трохи менше, ніж у столиці. Окрім того, пацієнт платить за ліки, ще й дає хабара лікареві. Бо ті все одно братимуть.

Що це дасть лікарям "швидкої"?

— Коли законотворці ухвалюють подібні документи, чиновники потім говорять лікарям: "Маєте пожертви, на які можете жити. Якщо їх не вистачає — погано працюєте". Цими грошима лікарня розпоряджатиметься сама. На них купуватимуть комп'ютери та столи головному лікареві, лагодитимуть адміністративні приміщення. Може, зроблять ремонт у платних палатах. На такі роботи коштів із бюджету не надаватимуть, бо ж є добровільні внески. На ці гроші варто було би будувати житло для молодих спеціалістів. Але ті, хто працюють "у полі", навряд чи побачать ту копійку.

Робити пожертви було дозволено й до цих поправок, кожна лікарня має рахунки. Але якщо є таке рішення, то треба було розписати порядок прийняття коштів і оподаткування. А цього не зробили.

Зараз ви читаєте новину «Побори у "швидкій" будуть обов'язкові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути