вівторок, 10 серпня 2010 09:42

По всій Україні до лісу не пускають патрулі

По всій Україні до лісу не пускають патрулі

-Уранці 9 серпня у столиці з"явився різкий запах горілого. Припускають, що то дим від пожеж на торф"яниках під Києвом і в Чернігівській області. Є версії, що його принесло з Росії.

— У Києві смерділо гаррю, але диму не було. Наш вертоліт Мі-2 планово облітав столицю. Виявив три осередки загоряння — дві торф"яні пожежі в Дарницькому районі столиці та на сміттєзвалищі поблизу Вишгорода, — каже Андрій Солімов, 40 років, із Держкомлісгоспу України.

В управлінні МНС Київської області вважають, що під Києвом були незначні за обсягами загоряння. Вони не могли спричинити задимлення у столиці. Кажуть, що дим прийшов із Росії.

— Там горять сотні тисяч гектарів. Дим поширюється на російські території та на прилеглі українські, — вважає голова державної гідрометеорологічної служби МНС В"ячеслав Ліпінський.

У Чернігівської області на вихідних зафіксували 14 пожеж. Горіли торф"яні родовища — у Ріпкинському, Сосницькому та Козелецькому районах.

По всій країні рятувальники та міліціонери патрулюють території поблизу лісів та озер. До лісу заборонено в"їжджати на машинах, розводити багаття і курити. Штраф за порушення — від 170 до 1190 грн.

— На вихідні їздили компанією на Голубі озера в Ріпкинський район, — розповідає 27-річний Віктор із Чернігова. — Народу було море. Машини, палатки стояли впритик. У неділю вранці прийшли міліціонери — чоловік і жінка. Підходили до кожної компанії, просили обкопати вогнище або взагалі затушити. Казали, президент видав спеціальний наказ у зв"язку зі спекою і масовими пожежами в лісах. Чернігів уже кілька днів у диму. А спека яка. У мене градусник висить на сонячній стороні — то шкала закінчилася. Показує плюс 52. Ми на озера лопату не брали. Довелося вогнище "обшкрібати" сокирою. Міліціонери кілька раз перевіряли чи всі обкопалися.

Навіть маленький димок через кілька хвилин може розійтися в пожежу

— Поїхали скупатися на лісові озера в район Овруча в Житомирській області. Там колишні кам"яні кар"єри, вода чиста. Але скрізь на в"їздах стоять патрулі міліції, пожежників, лісників. Не пускають навіть місцевих. Штраф — 840 гривень. Дрібні дороги перекопані бульдозерами. По лісу їздять патрульні машини. Літають літаки і вертольоти, — розповідає киянин Олександр Чигирко, 34 роки.

Основною причиною лісових пожеж директор Рава-Руського держлісгоспу на Львівщині 56-річний Андрій Савченко вважає байдужість людей. Він очолює господарство 21 рік:

— Місцеві йдуть у ліс по ягоди, гриби. Або на відпочинок. Залишають багаття, викидають недопалки. Селяни палять стерню в полі. Вітер віяв в один бік, за якийсь час змінився — і вогонь понесло на ліс. Людям зазвичай усе одно. Раніше гасити ліс бігло все село. Тепер може горіти просто під хатою, а він не ворухнеться. Якщо вже розпалили вогнище, то стежте за ним. Не можна палити в торфовищах і хвойних молодняках. Не розкладайте вогонь ближче, як за 5 метрів від дерева. Обкопайте рівчаком. Коли йдете додому, подивіться, чи точно вогонь загас. Навіть маленький димок із тліючого багаття через кілька хвилин може розійтися в пожежу.

У рятувальників "ГПУ" запитала, як людина може захистити житло від пожежі.

— Єдина порада, яка може допомогти людині, коли біля її хати горить ліс — це брати дітей, старих, документи, гроші, цінні речі й тікати чимдалі від будинку, — говорить Віталій Туровцев із прес-служби МНС у Львівській області. — Самостійно захистити хату від стихійної лісової пожежі людина не зможе. Копати рови біля дому, сподіватися загасити вогонь зі шлангу — безглуздо. Пожежа шириться надто швидко. Вода із домашнього шлангу буде мати такий же ефект, якби поливати горіле сіно стаканом води.


52 лісові пожежі сталися в Україні 8 серпня.

15 000 міліціонерів охороняють країну від пожеж.
Зараз ви читаєте новину «По всій Україні до лісу не пускають патрулі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути