пʼятниця, 02 грудня 2011 08:48

Першу шопінг-візу дають на тиждень

Із 1 грудня у польському консульстві у Львові можна отримати спеціальну шенгенську візу на поїздку по покупки. Видаватимуть її жителям п'яти областей — Львівської, Закарпатської, Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької. Коштує як звичайна — 35 євро. Але документів для її оформлення треба більше. Окрім заповненої анкети, ще заява на шопінг-візу.

— Ми помітили, що багато українців їздять до Польщі на закупи. Щоб людям не доводилося вигадувати якихось причин, просити у польських фірм запрошення, тепер достатньо буде вказати правдиву причину поїздки — шопінг, — розповідає Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд, 56 років. — Першу таку візу видають на сім днів, а другу — від півроку й до року з правом багаторазового в'їзду.

Отримати шопінг-візу можна лише у пунктах прийому візових анкет до Польщі. Такі працюють у Львові та Івано-Франківську, у грудні  з'явиться в Луцьку, а в січні — в Рівному. Прийом документів коштує 225 грн. У консульстві шопінг-віз не видають.

— То тільки на перший погляд полегшили оформлення документів, — говорить львів'янка 35-річна Тетяна Міхнович. — А насправді здеруть три шкури. Бо окрім візи, я ще маю послуги пункту оплачувати. І все одно два рази ходити треба. Перший раз — заплатила і здала документи, а другий — забираю паспорт.

Довідок про наявність коштів під час здачі документів на отримання шопінг-візи не треба. Їх можуть вимагати на кордоні. Іноземцеві, який в'їжджає до Польщі не більше, ніж на три дні, потрібно мати при собі не менш як 300 злотих на день. Якщо на довший термін, то щонайменше 100 злотих на кожен день перебування. Гроші можна тримати в будь-якій валюті, рівноцінній цій сумі. Підтвердити платоспроможність можна випискою з рахунку кредитної чи банківської картки або ж довідкою про нього.

Із шопінг-візою можна поїхати до будь-якої країни Євросоюзу. Але придбати товари й отримати іменні чеки обов'язково треба в Польщі. Ліміту на суму покупок немає.

— Ви можете купити пачку цигарок чи два цукерка. Єдине, що на таку покупку не кожен підприємець захоче дати вам чек. Тому доведеться купити щось дорожче, — додає Ярослав Дрозд.

Іменний чек треба віднести до пункту прийому анкет. Там із нього зроблять копію і додадуть до пакета документів при оформленні наступної візи. Її можна отримати на півроку чи рік. Перепустка буде багаторазова. Чеків приносити більше не треба.

Від початку року консульство у Львові видало 260 тис. віз.

Зараз ви читаєте новину «Першу шопінг-візу дають на тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути