середа, 11 квітня 2012 00:30

Пам'ятник Шевченку став нижчий на півметра

Столична прокуратура порушила кримінальну справу щодо власника квартири на сьомому-восьмому поверхах у будинку №13 на вул. Терещенківській — неподалік червоного корпусу університету ім. Тараса Шевченка. Господар добудував два поверхи й мансарду над 6-поверховим будинком родини Ханенків, що є пам'яткою архітектури.

— Висота цього будинку мала визначальну роль під час проектування пам'ятника Тарасові Шевченку, — каже скульптор Олексій Горобчук, 34 роки. — Після збільшення будинку за спиною Тараса, змінилися пропорції монумента. Візуально — Шевченко подрібнішав десь на півметра.

Світлана Гарбарчук проводить екскурсію для 20 туристів із Санкт-Петербурга. Вони по черзі фотографуються біля пам'ятника Шевченку.

— Сейчас кажется, что писатель низенький, потому что дом за ним достроили на два этажа. На самом деле, это один из самых больших памятников в центре Киева, — каже у гучномовець Світлана Олексіївна. — Его высота 6,45 метра. Еще 7,5 метра — пьедестал из красного гранита.

— Через п'ять років фундамент будинку може просісти, — продовжує Олексій Горобчук. — По стінах підуть тріщини. Це зараз у фундамент закладають можливості добудувати один-два поверхи. А 100 років тому ніхто й не думав, що комусь захочеться доточити два поверхи.

Дім на вул. Терещенківській звели 1913-го. Він мав 6,5 поверхи. Сходи замовили з мармуру та граніту. На фасаді — вставки з натурального та штучного каміння. У підвальному поверсі було дев'ять квартир, на першому — шість помешкань і два гаража, на другому-шостому поверхах — по шість квартир.

Зараз підвальні приміщення і перший поверх винаймають нотаріальна контора, Рада ветеранів, агентство нерухомості, арт-галерея і реставраційне бюро столиці.

— Будинок після добудови втратив автентичність, — каже Лілія Іллєнко, керівник відділу захисту фінансово-економічних питань прокуратури Києва. — Державі завдано збитків на півтора мільйона гривень. Прокуратура має з'ясувати, як власнику вдалося продати незаконну споруду. Ми вимагатимемо повернути пам'ятку архітектури в первинний вигляд.

Вхід у двір будинку — за металевими воротами. На дверях чотирьох під'їздів — кодові замки. Жінка у синьому пальті тримає за руку хлопця, на вигляд років 5. У другій руці — прозорий пакет із маслом і батоном:

— Ой, тих господарів уже півтора місяця нема. Вони два роки ті поверхи строїли, — показує вгору. Стіни добудованої частини трохи світліші від решти будинку. Під двома вікнами висять кондиціонери. — Як тільки почали дах розбирати, я пішла в міську раду. Там показали дозвіл на реконструкцію. Той документ у мене досі перед очима: "Дозволити пенсіонеру Петренку Петру Батьковичу відреставрувати будинок власним коштом". Він дах розібрав, два поверхи й мансарду домурував і тою самою кришею усе накрив.

— Полдома было против этого строительства, — заходить у двір Наталія, 64 роки. Сиве волосся ховає під яскраво-морквяним беретом. — Но у нас никто не спрашивал. Там бизнесмен жил. Наплевать ему на соседей. Он построил и продал. Но на последних этажах свет никогда не горит. Вряд ли там кто-то живет.

На сайті столичного агентства нерухомості дворівневу квартиру на 554 кв. м на сьомому-восьмому поверхах на вул. Терещенківській, 13 продають за $7,5 тис. кв. м. Помешкання має вісім кімнат, дві кухні та два санвузли, мансарду. Телефонуємо за вказаним номером.

— Ця квартира вже кілька місяців як продана, за 2 мільйони доларів, — каже менеджер Катерина. — У цьому будинку можу запропонувати 2-кімнатну на четвертому поверсі. Квартирка на 80 квадратів за 220 тисяч доларів. Якщо дуже постаратися, хазяйка 5 тисяч скине. З вікон видно парк Шевченка. Стоянка у дворі безплатна.

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятник Шевченку став нижчий на півметра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути